Europese campagne duurzame inzetbaarheid ontbeert hygiëne

Europa - vlagHeuglijk nieuws voor alle werkende mensen in Europa. De Europese Unie* pleit voor gezonde werkplekken voor medewerkers van alle leeftijden. Hiervoor heeft ze een Europese campagne in het leven geroepen die ‘duurzame inzetbaarheid’ propageert. Opmerkelijk is dat het onderwerp ‘hygiëne’ nog steeds niet aan het programma is toegevoegd.

De beroepsbevolking vergrijst steeds meer en we werken tot op steeds latere leeftijd. Om mensen langer fit en gezond aan het werk te kunnen hebben, is het belangrijk om te zorgen voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Daarvan profiteren werkenden, bedrijven en het bedrijfsleven als geheel. Dat is in een notendop de belangrijkste boodschap van de Europese campagne die de titel Healthy Workplaces for All Ages heeft meegekregen.  

Hygiënische werkomgeving
Onder duurzame inzetbaarheid vallen onderwerpen als gezondheid, betrokkenheid, werkplezier, ontwikkeling en fysieke belasting. Opmerkelijk is dat het kopje gezondheid alleen handelt over ‘gezond eten’ en ‘bewegen’. NL gaat gezonder werken pleit voor het toevoegen van het onderwerp ‘hygiëne’. Denk hierbij aan bijvoorbeeld toilethygiëne en werkplekhygiëne. Is de hygiëne in een bedrijf op orde, dan scheelt dat op termijn ziekteverzuim en werken medewerkers gezonder. Bovendien voelen mensen zich prettiger in een schone en hygiënische omgeving.

Lees meer over veilige toilet- en werkplekomstandigheden op NLgaatgezonderwerken in het dossier op Schoonmaakjournaal Gezond en veilig werken.

*Bron: http://www.arboportaal.nl/actueel/nieuws/2016/04/15/index