28 juli 2015

European Rental Association zet in op duurzaamheid

De Europese verhuurvereniging European Rental Association (ERA) heeft zijn plan gepresenteerd om de duurzaamheid van de verhuursector te bevorderen. Daarbij richt men zich op overleg met EU-beleidsmakers en belicht men kansen voor kleine en middelgrote verhuurbedrijven. De vereniging stelt dat materiaalverhuur enorme duurzaamheidsvoordelen biedt, waaronder grotere efficiëntie via intensief gebruik van modern, gehuurd materiaal met hoogwaardig onderhoud en de inkoopkracht van verhuurbedrijven, waardoor deze een uitstekende positie hebben om duurzame ontwerpen met fabrikanten te bespreken.

De Duurzaamheidscommissie van de ERA is voornemens zich het komende jaar op twee onderwerpen te richten. Als eerste zal men aandacht besteden aan de kansen op het gebied van duurzaamheid voor kleinere verhuurbedrijven, waarbij met nationale materiaalverhuurverenigingen wordt samengewerkt. Daarnaast wil men het overleg met EU-beleidsmakers op relevante gebieden van de wetgeving uitbreiden en de voordelen van de sector belichten. Michel Petitjean, secretaris-generaal van de ERA, zei tijdens het jaarlijks congres van de vereniging in Rome: “Duurzaamheid is een echte kans voor onze sector die een cruciale bijdrage kan leveren aan efficiëntieverbeteringen van klanten. Denk aan betere milieuprestaties en verbeterde maatregelen op het gebied van veiligheid en gezondheid. Het is essentieel dat verhuurbedrijven en hun klanten dit potentieel erkennen, zowel op zakelijk gebied als een breder maatschappelijk vlak.”

Praktische stappen
“Er zijn echter praktische stappen nodig om verhuurbedrijven te helpen deze stap te maken, vooral de kleinschaligere ondernemingen. We moeten er ook voor zorgen dat beleidsmakers die met economische en milieuproblemen te kampen hebben het potentieel binnen onze sector erkennen om groei te ondersteunen, de efficiëntie te verhogen en tegelijkertijd de duurzaamheid te bevorderen. Deze voordelen van ons werk hebben in het verleden niet de erkenning gekregen die zij verdienen.”

Het ERA-congres op 3 en 4 juni in Rome – met als thema ‘Sustainability as an Opportunity’ – bracht 300 afgevaardigden samen, waaronder 170 bestuurders van verhuurbedrijven uit heel Europa en leveranciers.

Onderzoek en workshop
De inspanningen van de ERA om kleinere verhuurbedrijven te helpen volgen uit onderzoek uit eind 2014, waaruit de verschillen tussen verhuurbedrijven van verschillende omvang bleek. Er is meer kans dat grotere verhuurbedrijven grote klanten hebben met duurzaamheidsdoelstellingen en het potentieel erkennen om hun klanten hierbij te helpen. Daartegenover richten kleinere verhuurbedrijven zich eerder alleen op de kosten en zien ze duurzaamheidseisen als een last. De ERA organiseert in november een workshop om samen met nationale verhuurverenigingen dit probleem aan te pakken. Om in overleg te treden met beleidsmakers in Brussel en de voordelen van de verhuursector te belichten, legt de ERA momenteel de laatste hand aan een overlegstrategie. Naast andere gebieden gaat men zich waarschijnlijk richten op de classificatie van hergebruik in de wetgeving en de mogelijkheid om materiaalverhuur deel te laten uitmaken van dit belangrijke gebied.

Over ERA
De European Rental Association is in 2006 opgericht als vertegenwoordiger van nationale verhuurverenigingen en materiaalverhuurbedrijven in Europa. Tegenwoordig zijn meer dan 5000 verhuurbedrijven lid, ofwel direct ofwel via een van de 14 nationale verhuurverenigingen. De ERA is via werkgroepen actief op het gebied van promotie, veiligheid en duurzaamheid, statistiek, technologie en diefstal van materiaal en algemene verhuurvoorwaarden.

Uitgebreide informatie over de activiteiten, rapporten en publicaties van de ERA is beschikbaar op de ERA-website: http://www.erarental.org.

 

Deel dit artikel

Ook interessant: