8 december 2015

Duurzame inzetbaarheid: vergeet toilet en werkplek niet!

Als het aan Berendsen en TH&P ligt, gaat Nederland gezonder werken. De specialisten in respectievelijk toilethygiëne en werkplekhygiëne bundelen hun krachten om de focus bij duurzame inzetbaarheid ook op deze onderwerpen te leggen. Donderdag 10 december lanceren ze hun platform Nederland gaat gezonder werken.

Duurzame inzetbaarheid is een hot item; toilethygiëne en werkplekhygiëne krijgen hierin nog niet de aandacht die ze verdienen. Aanleiding voor TH&P en Berendsen om de handen ineen te slaan. TH&P is specialist in het reinigen van werkplekken (toetsenborden, beeldschermen en telefoons). Berendsen biedt complete toiletoplossingen aan voor hygiënische en verzorgde toiletruimtes. Samen hebben de bedrijven het platform Nederland gaat gezonder werken opgericht, dat ze donderdag 10 december presenteren tijdens de inspiratiedag van het duurzame inzetbaarheid platform VakMediaNet.

Vitaal en gezond
Hoe zorgen we ervoor dat werknemers tot op hogere leeftijd op een vitale en gezonde manier kunnen doorwerken? En: hoe houd je als werkgever je medewerkers competent, fit en gemotiveerd? Het zijn belangrijke vragen omtrent duurzame inzetbaarheid. Antwoorden zijn geformuleerd in de onderwerpen gezondheid, betrokkenheid, werkplezier, ontwikkeling en fysieke belasting.

Hygiëne op het werk
Hier valt weinig op af te dingen, maar wat er onder de noemer gezondheid valt – gezond eten en bewegen – is onvolledig. Weliswaar zorgen deze twee voor minder verzuim en meer energie op het werk. Maar als de hygiëne op het werk slecht is, is het niet voldoende om medewerkers gezond te houden. Daarom brengen Berendsen en TH&P de hygiëne op het werk onder de aandacht: een goede hygiëne op het werk staat of valt bij de hygiëne op het toilet en op de werkplek.

33.000 bacteriën
Is de hygiëne op het toilet niet in orde? Dan is de kans groot dat medewerkers bacteriën en virussen door het bedrijfspand verspreiden, met een groter ziekteverzuim als reëel gevaar. Zeker als je bedenkt dat gemiddeld 30 procent van de medewerkers zijn handen wast na toiletbezoek. Hetzelfde geldt voor de werplek: waar handen zijn, zijn bacteriën. Handen die de hele dag toetsenborden beroeren, resulteren in een steeds viezer toetsenbord – om van de muis en het bureau zelf nog te zwijgen. Uit onderzoek blijkt dat op een gemiddeld toetsenbord 33.000 bacteriën huizen! Het is dus van groot belang dat de werkplek daarom periodiek wordt gereinigd.

Grote stap
Zijn toilet en werkplek schoon? Dan reken je als bedrijf in grote mate af met kruisbesmetting en onhygiënische omstandigheden. En is er een grote stap gezet op weg naar duurzame inzetbaarheid.

 

Deel dit artikel

Ook interessant: