Diversey Care en ECMR bouwen aan de circulaire economie

Diversey Care en ECMREuropean Cleaning Machines Recycling (ECMR) en Diversey Care hebben per 1 april een contract met elkaar afgesloten voor het terugnemen en recyclen van machines van Diversey Care. “Vanuit onze visie op duurzaamheid en social responsibility vinden we het uitermate belangrijk dat we machines, die niet meer ingezet kunnen worden, op een zo duurzaam mogelijke manier verwerken. Daarmee tonen we onze verantwoordelijkheid en betrokkenheid van cradle to cradle”, aldus Henk Toering, Country Director Diversey Care.

Op Europese schaal
De keuze om machines te recyclen, past binnen de ‘2020 duurzaamheidsdoelstellingen’, die het moederbedrijf van Diversey Care, Sealed Air, zich wereldwijd heeft gesteld. Hierbij worden onder meer machines zoveel mogelijk opnieuw ingezet door ze op te knappen en aan te bieden als occasion. “Dit doen we op Europese schaal”, vertelt Toering. “Op elk moment kunnen we zien welke occasions er in Europa beschikbaar zijn voor herinzet. Machines waarvan we besluiten dat deze niet meer rendabel kunnen worden opgeknapt en ingezet, verwerken we op een verantwoorde manier. Om de impact op het milieu te verminderen, kiezen we ervoor om recycling zoveel mogelijk lokaal in te vullen. Dit voorkomt onnodig transport en vergroot de transparantie.”

Circulaire economie
“ECMR verzorgt de inname van machines en aanverwante apparatuur, die door Diversey Care na gebruik bij hun relaties aan het eind van hun levensfase zijn gekomen”, vertelt medeoprichter André Vonk van ECMR. “Diversey Care heeft gekozen voor een duurzame oplossing, waarin zowel de ontmanteling als de recycling op een verantwoorde wijze kan plaatsvinden door ECMR. De sociale en transparante werkwijze, alsmede het optimaal hergebruik van schaarse fossiele grondstoffen, vormt hierbij het gezamenlijk doel als inzet naar een circulaire economie.”

Op de foto André Vonk van ECMR (links) en Henk Toering van Diversey Care (rechts). Beide partijen hebben een contract met elkaar afgesloten voor het terugnemen en recyclen van machines  

Verantwoord omgaan met de aarde
Vonk: “Onze fossiele grondstoffen raken uitgeput, machines zijn thans voor 95% recyclebaar. Het is onnodig te zeggen dat hergebruik van grondstoffen het antwoord is om op een verantwoorde wijze met onze aarde om te gaan. Als we in hetzelfde tempo doorgaan om fossiele grondstoffen uit de aarde te bemachtigen, zullen over circa 45 jaar alle van belang zijnde grondstoffen voor industriële toepassingen verdwenen zijn.”

Verpakkingsmaterialen
Bij Diversey Care wordt zoveel mogelijk met gerecyclede materialen gewerkt. “Zo is tot 80% van onze verpakkingsmaterialen vervaardigd uit gerecycled materiaal. Ook werken we met emballage en het hergebruik van verpakkingen. Gezien de nieuwe wetgeving voor recycling willen we graag in gesprek met elkaar om te kijken hoe we de afvalstroom kunnen herinzetten.” Vonk vult aan. “Het terugleveren van de gerecyclede grondstoffen naar onze partners is een van de uitdagingen waar wij momenteel voor staan. Via onze relaties maken wij onderscheid tussen vervuilde en schoon gewassen grondstoffen, zoals bijvoorbeeld bij de kunststoffen. Hergebruik is mogelijk naar verschillende toepassingen, denk aan bermpaaltjes, openbare bankjes en andere toepassingen waar deze nu voor worden hergebruikt.”

Over Sealed Air
Sealed Air Corporation bouwt aan een wereld die beter voelt, smaakt en werkt. Sealed Air helpt zijn klanten met het bereiken van hun MVO doelstellingen, ten aanzien van hedendaags grootste sociale en milieutechnische uitdagingen. Het portfolio van wereldwijd bekende merken, waaronder Cryovac voedsel verpakkingsoplossingen, Bubble Wrap merk beschermende verpakkingen en Diversey™ reinigings- en hygiëneoplossingen, zorgt voor een veiligere voedselketen met minder afval, beschermt waardevolle goederen overal ter wereld en verbetert de gezondheid, door schonere omgevingen. Sealed Air heeft circa 24.000 medewerkers die klanten dienen in 175 landen.