14 december 2015

CSU ondertekent Taalakkoord ministerie SZW

Op 8 december heeft schoonmaakbedrijf CSU het Taalakkoord van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondertekend. Het akkoord is bedoeld om de taalachterstand op de werkvloer te verminderen. In ons land gaat het naar schatting om 700.000 werknemers die niet goed Nederlands spreken. Die zijn voor een groot deel te vinden in de schoonmaakbranche. CSU is koploper in de branche met projecten op het gebied van taalonderwijs.

Veel bedrijven hebben zich aangesloten bij het initiatief van het ministerie. Taalbeheersing op de werkvloer moet meer prioriteit krijgen, verwoordt het ministerie in zijn ambitiedocument. De overheid wil graag dat werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen om dit taboe te doorbreken. Leidinggevenden bij CSU motiveren schoonmaakmedewerkers om zich op te geven voor een intern taaltraject. Daarvoor werkt het schoonmaakbedrijf samen met een opleidingsinstituut dat taalonderwijs geeft gericht op het schoonmaakvak.

Taal en duurzame inzetbaarheid
“CSU onderneemt al jaren activiteiten om de taalontwikkeling van medewerkers te stimuleren. Dat heeft direct te maken met het belang van duurzame inzetbaarheid van medewerkers”, zegt directeur P&O Marco Gramser, die persoonlijk zijn handtekening zette onder het akkoord. “Taal raakt vier facetten van duurzame inzetbaarheid. Het heeft te maken met veiligheid: veiligheidsinstructies kunnen begrijpen is belangrijk. Ook zijn schoonmakers vaker overdag aan het werk. Dat vraagt om meer communicatieve vaardigheden. Medewerkers krijgen meer zelfvertrouwen, waardoor ze beter presteren, het werk leuker vinden en minder verzuimen. En als laatste kan schoonmaak een opstart zijn naar een andere baan, als medewerkers de Nederlandse taal machtig zijn.”

Over CSU
CSU is vanuit 30 vestigingen landelijk actief in schoonmaak. De onderneming heeft hoofdvestigingen in Uden, Amsterdam, Apeldoorn, Eindhoven, Rijswijk en Rotterdam. CSU biedt werk aan 12.000 mensen en behoort tot de top 3 van schoonmaakbedrijven in Nederland. CSU is een familiebedrijf, waarin ook het management participeert. Het bedrijf is gecertificeerd voor het OSB-Keurmerk en de CO2-prestatieladder. In 2014 won CSU de estafetteprijs Kroon op het Werk en werd door Great Place to Work voor de achtste maal bekroond tot een van de beste werkgevers van Nederland. Het bedrijf ontving het predikaat Best Managed Company 2015. In 2015 werd CSU voor het tweede jaar op rij ook gecertificeerd als ‘Top Employer Nederland’, won het de eerste Golden Service Innovatie Award, ontving het de Golden Service MVO Award 2015 en werd het bedrijf benoemd als FD Gazelle. CSU is initiatiefnemer van de Nationale Meewerkweek.

 

Deel dit artikel

Ook interessant: