31 maart 2015

Column: Hoeveel beweging zit er in duurzame inzetbaarheid?

De thermometers halen weer dubbele cijfers: het voorjaar zit in de lucht. Langs de wegen zien we volop wielrenners en hardlopers. Blijkbaar heeft een groot deel van Nederland die prikkel nodig om weer lekker te gaan bewegen. Uit cijfers is bekend dat het aantal mensen dat inactief is (minder dan een half uur beweging per dag) in de zomer met eenderde afneemt. Ook bij CSU zien we graag dat onze medewerkers – zomer én winter – voldoende beweging hebben.

De reden daarvoor is duidelijk. Een schoonmaker die fit is en goed in zijn vel zit, is beter in staat zijn of haar werk te doen. Die goede conditie helpt daarbij. Is het niet om bewegingsklachten te voorkomen, dan toch zeker om ook op latere leeftijd nog goed te kunnen functioneren. Niet voor niets is duurzame inzetbaarheid bij CSU een belangrijk speerpunt.

Aan verzuim heeft niemand iets. Een werknemer niet, want voldoening in je werk krijg je van een schoon kantoor en leuke collega’s – niet van thuis op de bank zitten. CSU niet, omdat er aan verzuim een hoop regelwerk vast zit. En vooral onze opdrachtgevers niet: die zijn erbij gebaat dat het vaste schoonmaakteam intact blijft. Continuïteit en kwaliteit hebben in dit vak direct met elkaar te maken.

Natuurlijk kun je als werkgever wel gaan wapperen met een kortingsabonnement voor het lokale fitnesscentrum. Maar doe je het dan goed? Daarmee bereik je vooral medewerkers die toch al sport minded zijn. De grootste kans op verzuim ligt bij de groep die nu helemaal niets aan sport doet. Of misschien wel minder gezond leeft. Daarom zijn we vorig jaar gestart met een project om de lifestyle van schoonmakers te verbeteren. In groepsverband werken medewerkers aan aspecten als beweging, roken, alcohol, voeding en ontspanning. Met alleen een half uur beweging per dag – de norm voor een volwassene – is immers niet het risico afgedekt dat er helemaal geen klachten meer zijn. Het is zo’n succes, dat we het dit jaar landelijk uitrollen.

Duurzame inzetbaarheid is in onze branche een belangrijk issue. Een issue dat vraagt om creatieve oplossingen. In het belang van werknemer, werkgever en opdrachtgever. En als je er goed in investeert, blijkt het een investering te zijn met een uitstekende (social) return on investment. Kom op collega-werkgevers, laten we gezamenlijk in beweging komen!

Marco Gramser,
directeur P&O bij CSU

Deel dit artikel

Ook interessant: