Cleanfix, Werner & Mertz, Kärcher en Diversey Care winnaars Innovation Award 2016

Vele inzendingen, grote belangstelling en nog meer blijdschap onder de winnaars van de Interclean Innovation Award 2016. Want het was zo mogelijk nog spannender in de Amsterdam RAI op 10 mei, begin van de middag: wie mag met de eer strijken? De gelukkigen zijn: Cleanfix, Werner & Mertz, Kärcher en Diversey Care.

Interclean 2016 - Innovation Award winners

De vakjury van de 11e editie van de ISSA/INTERCLEAN Amsterdam Innovation Award stond voor een pittige uitdaging om uit een recordaantal van 110 inzendingen er negen te nomineren voor drie categorieën. And the winner is… zo klonk het vijf maal, want naast drie categoriewinnaars was er ook de Visitor’s Choice en een award in de vorm van een zware bokaal voor de overall winnaar.

Spannend en inspirerend
De jury heeft besloten Suma Revoflow van Diversey Care − die gebruikmaakt van Augmented Reality − uit te roepen als de winnaar van de Amsterdam Innovation Award. Deze spannende en inspirerende technologie is een innovatie binnen de professionele reinigingssector en biedt veel nieuwe kansen. Het gebruik van Augmented Reality kan facility managers meer mogelijkheden bieden om een aantal problemen die te maken hebben met het hoge personeelsverloop binnen de bedrijfstak aan te pakken, zoals training, kennisoverdracht, vaardigheden ontwikkelen en het terugdringen van fouten.

Augmented Reality (AR) kan worden toegepast op mobiele telefoons en tablets, zodat personeel zichzelf kan trainen, zelfstandig problemen kan oplossen en op afstand kan worden ondersteund door Diversey Care. Dit levert veel voordelen op door minder tijdsverlies, beter gekwalificeerd personeel en een hogere kostenefficiëntie. Bovendien biedt de AR-technologie met toegevoegde informatie een groot aantal nieuwe toepassingsmogelijkheden voor de toekomst.

Integratie ‘smart’ technologie
Michelle Marshall, juryvoorzitter van de Amsterdam Innovation Award 2016: “De Amsterdam Innovation Award van dit jaar telde 110 inschrijvingen met producten uit alle segmenten van de bedrijfstak. Het aanbod was dit jaar gevarieerder dan ooit tevoren en daardoor nog lastiger te jureren dan in eerdere edities.  “Wat het meeste opviel, was het grote aantal nieuwe producten met verschillende vormen van geïntegreerde smart technologie. En voor allerlei doeleinden; het realiseren van besparingen op energie- of watergebruik, realtime gegevens genereren over personeel en schoonmaakmachines of het monitoren van de bezetting van ruimtes om reinigingswerkzaamheden te stroomlijnen. Maar inderdaad ook om schoonmaakactiviteiten zelfstandig te laten uitvoeren in het geval van robots.”

“Daarnaast waren we ook onder de indruk van veel apparatuur en producten die zijn ontwikkeld om personeel meer ergonomische, duurzamere, kosteneffectievere en praktischere oplossingen te bieden voor schoonmaakproblemen waarmee ze dagelijks te maken hebben. Schoonmaken is immers nog steeds een arbeidsintensieve bedrijfstak waarin het doorontwikkelen van gebruikersvriendelijkere methoden voor handmatig schoonmaken van groot belang blijft.”

“Veel producten die we hebben beoordeeld, zijn ontworpen met het oog op duurzaamheid, zowel wat betreft het gebruik van minder water, energie en chemicaliën als de manier waarop ze worden geproduceerd. We zien dat concepten zoals de impact van de totale levenscyclus en het cradle-to-cradle principe nu breed in praktijk worden gebracht.” 

De winnaars van de Amsterdam Innovation Award 2016
Machines, accessoires en componenten
Categoriewinnaar – Robot RA 660 NAVI van Cleanfix
De jury heeft de Cleanfix robot uitgeroepen als winnaar van deze categorie omdat het bedrijf vele jaren nauw met gebruikers heeft samengewerkt om een machine te ontwikkelen die nu in heel Europa wordt gebruikt − er zijn al grote aantallen van verkocht. De jury was met name onder de indruk van het navigatiesysteem dat gebruikmaakt van laser, de efficiency bij het in kaart brengen van ruimtes waarbij virtuele wanden worden aangebracht, evenals het gebruiksgemak voor de operator. Zelfs het smalste hoekje kan worden schoongemaakt. Kortom, een schoonmaakrobot die klaar is voor de echte wereld.

Apparatuur/hulpmiddelen voor reinigen, zorg en veiligheid
Categoriewinnaar: Quick & Easy System van Werner & Mertz Professional
De jury was zeer te spreken over de ultieme draagbaarheid, de eenvoud en bruikbaarheid van de Quick & Easy. De gebruiker draagt het systeem aan een riem met vijf snel en gemakkelijk te wisselen flesjes met chemicaliën, en kan zich zo vrij bewegen van de ene naar de andere ruimte. Er zijn geen installatievereisten en personeel heeft geen direct contact met de chemische stof, waardoor het gebruik volledig veilig is.

Reinigingsbeheer en Trainingsoplossingen
Categoriewinnaar – Augmented Reality: Suma Revoflow van Sealed Air Diversey Care
Augmented Reality (AR) is een spannende technologie met veel mogelijkheden die door Diversey Care met hun Suma Revoflow voor het eerst in de schoonmaakindustrie wordt geïntroduceerd. Het plan is om de toepassing ervan uit te breiden naar veel andere terreinen waarbij het groeiend gebruik van mobiele apparaten de belangrijkste drijvende factor is. Werknemers kunnen hun vaardigheden verbeteren door middel van IT en ook kennisoverdracht wordt een stuk eenvoudiger.

Kärcher wint de Visitor’s Choice Award
De Visitor’s Choice Award wordt toegekend aan de inzending die door de bezoekers van ISSA/INTERCLEAN Amsterdam wordt gekozen als het meest innovatieve product. Met 45 procent van de stemmen is BRC 40/22 C van Kärcher de winnaar van de Visitor’s Choice Award 2016.

Overige nominaties
categorie machines, accessoires en componenten
BRC 40/22 C van Kärcher: De eerste walk-forward schoonmaak- en onderhoudsmachine voor vloerbedekking met een 200 graden roterende borstel en vacuümkop. Traditionele tapijtreinigers bewegen naar achteren, dus deze nieuwe ontwikkeling biedt veel productiviteitvoordelen.

Sealed Air Diversey Care TASKI Swingobot 755: Sealed Air Diversey Care introduceert deze robot schrobberzuiger na de overname van Intellibot in 2015. Met een compact en gebruikersvriendelijk ontwerp kan afvalwater en het gebruik van chemicaliën met 85 procent worden teruggebracht.

categorie apparatuur/hulpmiddelen voor reinigen, zorg en veiligheid
Lumecel Microburst 3000 Air Care Dispenser van Rubbermaid Professional: Een luchtverfrissersysteem dat geen batterijen nodig heeft omdat het de energie opslaat die wordt afgegeven door omgevingslicht. Dit biedt vele voordelen wat betreft operationele kosten, batterijen vervangen en verwijderen, naast natuurlijk alle voordelen voor het milieu.

SpillEx van Vileda Professional: Vileda heeft een superabsorberende vloerdoek ontwikkeld die oorspronkelijk was bedoeld voor de gezondheidszorg en dan met name voor operatiekamers waar soms veel bloed moet worden verwijderd. Maar de toepassingen zijn legio, zoals in verzorgingsinstellingen, openbare ruimtes, etc. waar morsen veilig en effectief moet worden aangepakt.

categorie reinigingsbeheer en trainingsoplossingen
Connected Cleaning van Kärcher:
Met Connected Cleaning bundelt Kärcher veel aspecten van het uitvoeren van schoonmaakwerkzaamheden in één digitaal platform. Het biedt managers een allesomvattende beheertool voor machines, personeel en kwaliteitsbewaking die zich constant verder ontwikkelt.

Tork EasyCube van SCA:
Om schoonmaakschema’s in toiletruimtes te optimaliseren maakt Tork EasyCube gebruik van slimme dispensers die zijn gekoppeld aan een systeem in de cloud. Zo kunnen managers de frequentie en het gebruik volgen om beter in te spelen op schoonmaak- en navulbehoeften. Dit betekent dat reinigingswerkzaamheden kunnen worden uitgevoerd waar en wanneer dat nodig is – een veel ‘slimmere’ manier van werken voor elk schoonmaakteam.

Bekijk online de volledige lijst van innovaties. die hebben zich hebben ingeschreven voor de Innovation Award

De internationale jury:
Pierre Deschamps – Hoofdredacteur Batiment Entretien – Frankrijk
Paolo Pellizzari – Redacteur Pulizia Industriale e Sanificazione – Italië
Rob Geissler – Uitgever Sanitary Maintenance – Verenigde Staten
Michelle Marshall – Voorzitter/Hoofdredacteur European Cleaning Journal –    Verenigd Koninkrijk
Dick van Zomeren – Nederlandse Branche Expert en Redacteur Servicemanagement – Nederland
Ton van der Riet – Managing Director Senzora – Nederland
Reinhard Knittler – Uitgever Reinigungs Markt – Duitsland
Cor van der Velden – Chief Expert bij Skills Netherlands – Nederland
Antonio Borreda – Director Revista Limpiezas – Spanje

Goed doel
De totale opbrengst van de inschrijvingen van de Amsterdam Innovation Award 2016, € 16.500, zijn gedoneerd aan de African Medical & Research Foundation (AMREF) Flying Doctors. Hun project ‘Een gezonde toekomst voor meisjes in Kilinidi’, een afgelegen gebied in Tanzania, is opgezet om de gezondheid van meisjes en jonge vrouwen te verbeteren door het introduceren van een alternatief overgangsritueel voor vrouwenbesnijdenis en een betere toegang tot veilig drinkwater, goede sanitaire voorzieningen en hygiëne.

 

Premium

Schoonmaken na lockdown: hygiënisch veilig is het nieuwe schoon

Hygiëne, veiligheid, vertrouwen: opnieuw ‘zoomt’ Vileda Professional via een kort, krachtig en waardevol webinar...