9 juni 2015

CBS: goed 1e kwartaal zakelijke dienstverlening sterkt vertrouwen

CBS constateert een sterke omzetgroei in de zakelijke dienstverlening in eerste kwartaal 2015. In het eerste kwartaal van 2015 nam de omzet van de zakelijke dienstverleners namelijk met 5,9% toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De groei was sterker dan in de voorgaande vijf kwartalen waarin de omzet met gemiddeld 3,3% toenam. 

Ook andere indicatoren geven een positief beeld over het eerste kwartaal: er waren meer vacatures dan een kwartaal eerder en het ondernemersvertrouwen was per saldo positief. Het aantal faillissementen was daarentegen iets hoger dan een kwartaal eerder. Dit maakt CBS vandaag bekend in de Kwartaalmonitor Zakelijke dienstverlening.

Sterkste groei sinds 2008
De omzetgroei van 5,9% is sinds eind 2008 niet meer zo sterk geweest. Bij bijna alle branches in de zakelijke dienstverlening groeide de omzet dit kwartaal. Alleen accountants- en reclamebureaus deden geen goede zaken; hun omzet nam met respectievelijk 1,6 en 0,6% af ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Al 1,5 jaar positief
Het vertrouwen onder de zakelijke dienstverleners is aan het begin van het tweede kwartaal opnieuw positief, maar wel iets afgenomen. Vorig kwartaal lag het vertrouwen op de hoogste stand in bijna vier jaar tijd. Desondanks is het ondernemersvertrouwen nu al anderhalf jaar positief. Verbeterde economische omstandigheden en een groeiende omzetgroei in 2014 droegen bij aan het betere sentiment.

Het hele artikel kunt u raadplegen via deze link op CBS.nl.

Deel dit artikel

Ook interessant: