Care doet… meer dan poetsen alleen

Care is meer dan een bedrijfsnaam. Het is de manier waarop het schoonmaakbedrijf kijkt naar de wereld waarin wij leven. Zij wil geen koud bedrijf zijn dat enkel bezig is met de cijfers maar als organisatie haar verantwoordelijkheid nemen en haar steentje bijdragen tot een betere wereld. Onder het motto Care doet zijn 10 medewerkers aan de slag gegaan in de tuin van WZC De Meander in Dilsen-Stokkem. Want ook dat kadert binnen de missie van het bedrijf.

Care maakt deel uit van Vebego, een Europese groep van dienstverlenende bedrijven op het gebied van schoonmaak, personeelsdiensten en zorgondersteuning. Vebego richtte in 2005 de Vebego Foundation op om te werken op maatschappelijke projecten in binnen- en buitenland rondom de thema’s: werk, zorg en onderwijs.

Samen werken aan een betere dag van morgen voor kansarme kinderen en jongeren. Dat is de missie van de Vebego Foundation. En hoe meer collega’s zich hiervoor inzetten, hoe groter het verschil. Want uiteindelijk gaat het over duurzame impact: ook dochterbedrijf Care wil met alles wat ze doet een positieve impact op de wereld rondom haar creëren. Met de activiteiten van ‘Care doet’ dragen de personeelsleden volop hun steentje bij.

Klussen in de tuin
10 medewerkers van Care helpen op vrijwillige basis in de tuin van WZC De Meander samen met de bewoners en dagverblijvers. De Meander biedt zorg aan jongeren en volwassenen met een matige tot ernstige mentaal, mentaal – motorische beperking.

Getuigenissen van vrijwilligers en bewoners
“Dit initiatief ligt ons nauw aan het hart”, verduidelijkt Jan Leemans, sales advisor bij Care. “De visie van Care is zorg dragen voor eigen mensen en voor anderen. Care gaat daarom actief op zoek naar maatschappelijk verantwoorde acties om die visie toe te passen in de praktijk. Dit jaar kiezen we een ‘handen-uit-de-mouwen’ initiatief bij onze klant WZC De Meander. We werken nu al zo’n 3 jaar voor De Meander. Zij zorgen voor mensen met een beperking, en wij willen hun werk een stukje verlichten die dag. We zetten ons hier graag voor in.”

“Voor mij persoonlijk is de grootste voldoening  de blijdschap op het gezicht van de bewoners te zien als we tonen wat we voor hen gedaan hebben of als we samen aan het werken zijn. Ik ben nu al 10 jaar vrijwilliger en daar doe ik het voor.”, vult Jan Leemans nog aan.

Sandra Duuring, districtsmanager regio Centraal, werkt al 12 jaar voor Care en neemt graag deel aan een vrijwilligersactie. “ Het is belangrijk dat wij tonen dat Care meer doet dan schoonmaken alleen. Dit initiatief maakt onze geest vrij om er morgen op kantoor weer tegen aan te gaan.”

Ook Romana Medile, teamleider regio Oost, is enthousiast: “De Meander vzw is mijn klant en echt als ik meer tijd had zou ik hier meer komen helpen. Ik krijg altijd een goed gevoel als ik hier ben. Het enthousiasme en de puurheid van de bewoners gaat me nog meer bijblijven na vandaag.”

Stephanie Van Acker, internal sales bij Care, vindt het belangrijk dat de mensen denken aan anderen in plaats van aan hun eigen bekommernissen. “Het leukste van vandaag is het samenwerken met mensen met een beperking want dat is voor mij helemaal nieuw. Ik nam ook al eens deel aan een heel ander vrijwilligersproject, een bouwreis in de derde wereld afgelopen november”.

Dieter Depraetere, sales advisor bij Care, doet al 6 jaar vrijwilligerswerk. “Ik zet me in voor Rode Neuzendag en op Sinterklaasfeesten voor kansarme kinderen. Als ik zie hoe de mensen hier omgaan met elkaar en welke activiteiten zij doen, dan ben ik daar blij om. Heel fijn dat dit zo respectvol gaat; dat vindt Care ook erg belangrijk.”

Nathalie Geerkens, districtsmanager regio Oost, is niet aan haar proefstuk toe. Ze hielp vroeger de oude gevangenis van Hasselt schoonmaken voor een goed doel. “Ik vind het belangrijk dat klanten zien dat we meer doen dan hun gebouw schoonmaken. Ik kom graag op mijn vrije dag met deze mensen werken.”

Kenny Oben, teamleider regio Oost, was eerder al vrijwilliger bij zijn gemeente en het rusthuis daar. “Vandaag is belangrijk dat we tonen dat een kleine inspanning een wereld van verschil kan maken. Teamwork zowel bij Care als bij De Meander gaat mij heel erg bijblijven van vandaag.”

En wat vinden de bewoners ervan? Roel werkt vandaag samen met Nathalie. “Ik werk hier graag in de tuin, maar jou controleren vandaag is ook heel fijn.”

Goede doelen dichtbij en verder weg  
Vebego en Care zetten ook in op andere gelijkaardige maatschappelijke initiatieven. Zo werden gevangenen bijvoorbeeld geholpen bij de lenteschoonmaak in de gevangenis van Gent, werd gewerkt in de tuin bij zorginstelling Flegado in Puurs en werden bussen gepoetst voor rolwagens in gehandicapteninstelling het Giels bos. Bij ‘Moeders voor Moeders’, een vzw die steun geeft aan gezinnen met jonge kinderen die het financieel moeilijk hebben, adopteert Care (symbolisch) 8 kindjes. Elk jaar opnieuw worden kledij en speelgoed verzameld voor kansarmen via verschillende Antwerpse vzw’s. Maar ook in het buitenland gaan sinds 2004 meerdere keren per jaar medewerkers op ‘bouwreis’ naar ontwikkelingsgebieden om woningen of gemeenschappelijke ruimtes te bouwen hun kennis met de plaatselijke bevolking te delen.

Over Care
Care bestaat sinds 1974. Het bedrijf heeft meer dan 1200 medewerkers in dienst. De omzet in 2017 bedroeg 30,5 mio euro. Care biedt een ruim gamma aan facilitaire diensten: schoonmaak, glaswas, reinigen van computers, klusjesdiensten en de inrichting van een efficiënte en aangename werkplek. Het bedrijf maakt sinds 1989 deel uit van Vebego International, een Nederlandse groep in facility services en gezondheidszorg met activiteiten in vier landen (Nederland, België, Zwitserland en Duitsland). De groep stelt meer dan 35.000 mensen tewerk.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is hot en een bekommernis voor veel bedrijven. Bij Care zit het maatschappelijk verantwoord ondernemen sinds de opstart in de genen. Zo werken ze zo ‘groen’ en ethisch mogelijk, bieden ze oprecht kansen aan kansengroepen en steunen ze maatschappelijke projecten.