22 februari 2016

Biga start met schoonmaak- of groenopleiding met vluchtelingen

Eind maart start het sociaal werkbedrijf Biga Groep in Zeist met een traject Sneller participeren door Werkend Leren voor vijftien inburgeraars. Zij doen dit samen met NVA centrum voor integratie en participatie en de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug. De vluchtelingen gaan groepsgewijs een erkende opleiding of cursus volgen en als tegenprestatie gaan zij als vrijwilliger aan de slag in de groenvoorziening of schoonmaak bij Biga Groep. De inburgeraar doet op deze manier naast de opgedane kennis ook werkervaring op, leert sneller de Nederlandse taal en de Nederlandse cultuur op de werkvloer.

Voor het sociale werkbedrijf, die zich inzet voor mensen voor wie het vinden van werk niet vanzelfsprekend is, is dit een logische stap. Gerhard ten Hove licht dit toe: “Mensen helpen participeren in de samenleving is met inzet van dit traject een mooie bijdrage. Bovendien hebben we een positieve ervaring met NVA.” NVA verzorgt inburgeringscursussen bij Biga Groep. “Het past goed bij onze missie om inburgeraars, naast taallessen, ook de kans te geven om werkervaring op te doen en zich zo meer thuis te voelen in de Nederlandse samenleving”, zegt Henriëtte Sanders van NVA.

De cursus of training kan van alles zijn: van een sollicitatietraining tot het leren rijden op een reachtruck. De duur van het traject is minimaal drie maanden en afhankelijk van de aangeboden training of opleiding. Flip Goudsmit van VluchtelingenWerk is enthousiast over dit traject. “Voor een vluchteling die geen studiemogelijkheid heeft en de taal een belemmering is om te kunnen werken, is dit een passende oplossing. Mooi dat we al kunnen starten met vijftien deelnemers die graag aan de slag gaan.”

Biga Groep wil graag meer doelgroepen een traject aanbieden en heeft ruim voldoende opdrachten om ook vrijwilligers werk te kunnen bieden. 

Over Biga Groep
Biga Groep is het ondernemende sociaal werkbedrijf in midden Nederland. Voor vijf gemeenten begeleiden zij medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt naar passend werk. Biga Groep geeft maatschappelijk verantwoord ondernemen een gezicht.

 Over NVA
NVA centrum voor integratie en participatie, stelt zich ten doel, om mensen van niet-Nederlandse toe te rusten om zich thuis te voelen in een wereld van verschil. Hiervoor bieden ze taallessen, computertrainingen, maatschappelijke begeleiding, activiteiten bij het Vrouw en Kind Centrum en begeleiding naar werk.

Deel dit artikel

Ook interessant: