Berendsen heet nu Elis en wordt Europees marktleider in textiel en hygiëne

Berendsen – een dienstverlener met meer dan 100 jaar ervaring in bedrijfskleding, matten, sanitaire hygiëne en poetsdoeken in 17 Europese landen – heet nu: Elis Nederland B.V. Voor deze naamswijziging pakte Berendsen Nederland de primeur.

In september 2017 is Berendsen PLC overgenomen door het Franse Elis S.A. Door deze overname is Elis Europees marktleider in textiel-, hygiëne- en facilitaire diensten geworden. De multiservice dienstverlener is actief in 28 landen in Europa en Latijns-Amerika waar met 45.000 medewerkers meer dan 400.000 klanten dagelijks worden voorzien van schoon textiel, hygiënische toiletruimten en diverse andere huur-met-onderhoudsservices.

Primeur voor Nederland
Berendsen Nederland is de eerste van de voormalige Berendsen landen die de naamswijziging doorvoert in Europa. “Hoewel Berendsen een zeer sterke naam heeft in Nederland, hebben we er toch voor gekozen om direct en volledig over te gaan naar de nieuwe merknaam Elis”, zegt Lars Kamphuis, managing director van Elis Nederland. “Het internationaal sterke Elis stelt ons in staat om in Nederland verdere groei te realiseren. De invoering van de nieuwe merknaam heeft echter ook tijd nodig en zal vanwege duurzaamheidsoverwegingen in fases verlopen”, aldus Lars Kamphuis.

Groeistrategie
Met de overname van Berendsen versterkt Elis haar unieke positie als multiservice dienstverlener. Elis heeft een sterke geografische footprint in Europa en Zuid-Amerika en zal zich in veel landen waarin ze zich opereert, trachten te positioneren als marktleider.

Xavier Martiré, CEO van Elis S.A., licht toe: “De overname van Berendsen is een belangrijke stap in onze groeistrategie. Met het financieel gezonde Berendsen creëren we gezamenlijk een pan-Europese leider op het gebied van textiel, hygiëne en facilitaire diensten met een sterke klantenfocus”.

Nieuwe innovatieve wasserij
In de nieuwe en innovatieve wasserij in Helmond vond het startsein voor de re-branding in Nederland op 25 mei plaats door de burgemeester van Helmond, mevrouw E. Blanksma.

De nieuwste vestiging heeft een grootte van 3900m². Voor het proceswater wordt uitsluitend gebruik gemaakt van grondwater, dat middels een filtratiesysteem wordt gezuiverd. Het verse water wordt voorverwarmd door het gebruikte spoelwater met behulp van een warmtewisselaar. Vervolgens wordt het proceswater stoomloos verhit tot 95⁰C door inzet van slimme en zeer efficiënte technieken. Door vermenging met koel water kan elke gewenste wastemperatuur worden bereikt. Ook de elektrische voorzieningen zijn duurzaam uitgevoerd door onder andere de toepassing van LED-verlichting en zonnepanelen.

Het totale productieproces kan worden overzien vanaf de balustrade en zodoende eenvoudig worden toegelicht aan klanten tijdens rondleidingen. “Er is een duidelijk gemarkeerde flow aangebracht van vuile naar schone was, waarmee het risico op kruisbesmetting wordt geminimaliseerd. Door het toepassen van LEAN principes is het proces overzichtelijk en kunnen we de kleding van de klant altijd bij elkaar houden. Daarmee voorkomen we fouten en zorgen we voor een hoge leverbetrouwbaarheid.” zegt Kazimir Hermans, vestigingsmanager van Elis Helmond. “We leveren vanuit onze vestiging gemiddeld 80.000 stuks wasgoed per week aan onze klanten in Zuid-Nederland, België en Luxemburg. Daarmee hebben we een leidende positie in ons beleveringsgebied.”

Over Elis
Elis is een internationale multiservice dienstverlener die oplossingen biedt op het gebied van textiel, hygiëne en facilitaire diensten. Elis is actief in Europa en Latijns-Amerika en is marktleider in de meeste landen waarin zij actief is. In totaal werken 45.000 professionals lokaal in dienst op 440 productie- en servicecentra in 28 landen. Elis werkt voor organisaties van alle groottes en in alle sectoren en biedt de volgende diensten: werkkleding, flatlinnen, gezondheidszorg, cleanroom, matten, sanitaire hygiëne, waterkoelers/koffie en ongediertebestrijding. Elis is genoteerd op Euronext, Parijs. Ga voor meer informatie naar http://www.elis.com.