17 november 2015

Asito wint titel Ambassade van de Verdraagzaamheid

Schoonmaakorganisatie Asito en kunstenaar/filmmaker Wahid Sanouji zijn, in het kader van de UNESCO internationale Dag van de Verdraagzaamheid, in de prijzen gevallen bij het Paleis van de Verdraagzaamheid. Asito kreeg de titel Ambassade van de Verdraagzaamheid en Sanouji Ambassadeur.

De jury: “Asito is genomineerd vanwege haar initiatief het Nationaal Integratiediner. Bij Asito werken mensen van meer dan 100 nationaliteiten. Vanaf de werkvloer kwam het idee om werknemers van verschillende afkomst met elkaar te laten eten met als doel elkaar beter te leren kennen. De filosofie van het diner is ‘eten verbindt’; het speelt in elke cultuur een belangrijke rol en achter ieder gerecht zit een verhaal. Dat brengt vaak heel andere onderwerpen op tafel dan op de werkvloer. In 2011 organiseerde Asito het eerste Nationaal Integratiediner. Dit jaar deden honderden organisaties in het hele land en meer dan 20.000 deelnemers op 8 oktober mee aan het vijfde Nationaal Integratiediner. Het doel is het creëren van wederzijds begrip en respect en daarmee verdraagzaamheid en betere samenwerking.”

Remko Stolk, directielid van Asito: “Asito is een bijzonder diverse organisatie en wij zien deze diversiteit als een grote kracht van Asito. Om deze kracht te kunnen benutten, moet je ervoor zorgen dat alle mensen in je organisatie elkaar waarderen. Dit proces begint met verdraagzaamheid. Met de wil om anderen te leren kennen. Met de wil om anderen niet te be- of veroordelen op het feit dat ze anders zijn dan jezelf. Met de wil om vooroordelen opzij te zetten en iemand écht te leren kennen. We zien helaas veel te vaak dat dit niet vanzelfsprekend is. De vreselijke aanslagen in Parijs zijn gepleegd vanuit haat. Met regelmaat worden we opgeschrikt door gebeurtenissen waarbij geweld wordt gebruikt tegen mensen omdat ze tot een andere groep behoren. Wij willen laten zien dat we staan voor de 10.000 Asito schoonmaakkrachten uit meer dan 100 landen die elkaar waarderen om wie ze zijn, niet om waar ze vandaan komen. En wij staan voor alle mensen die er samen het beste van willen maken.  Wij staan voor verbinding en volgens ons leidt deze verbinding tot verdraagzaamheid. Van schoonmaakkracht tot de directie: samen zijn wij de ambassade van de verdraagzaamheid.”

Wahid Sanouji werd geprezen voor zijn film De beslissing, waarin homoseksualiteit in de moslimgemeenschap bespreekbaar wordt gemaakt. Na elke vertoning van de film volgt een dialoog over respect.

Deel dit artikel

Ook interessant: