Asito schoonmaakkrachten in opleiding voor zorgondersteuner

schoonmaakjournaal-asito-in-opleiding-zorgondersteunerZestien medewerkers van schoonmaakbedrijf Asito zijn onlangs een mbo-opleiding tot zorgondersteuner bij Landstede Zwolle begonnen. Maaike Verbeek, vestigingsmanager Asito Medical Noord: “De zorgondersteuner vult een gat op van de facilitaire taken, die bleven liggen door de veranderingen in de zorg. Bijvoorbeeld het opruimen van kamers. Dat is eigenlijk geen taak voor de schoonmaakkrachten en begeleiders hebben hier minder tijd voor.”

De 1-jarige mbo-opleiding is speciaal opgezet voor Asito-medewerkers bij de Dimence Groep. De Dimence groep biedt geestelijke gezondheidszorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening in Oost-Nederland. De groep bestaat uit een aantal stichtingen met elk een eigen aanbod voor een specifieke doelgroep.

Kans
Asito-medewerkers maken al schoon op de groepen bij de verschillende instellingen waar patiënten verblijven. Sommige medewerkers voeren al licht ondersteunende taken, andere werken alleen als schoonmaakkracht. Deelnemers geven aan erg blij te zijn deze kans te krijgen: “Ik werkte eerst als schoonmaakkracht op een kantoorpand. Ik begon om zes uur met schoonmaken. Ik ben blij dat ik nu de kans krijg om meer met mensen te werken.”

Zorgondersteuner
Margriet Huisken, Asito’s projectleider bij de Dimence Groep: “Met deze opleiding kunnen medewerkers aan de slag als zorgondersteuner. Daar is behoefte naar. Verzorgers zijn vaak druk met andere taken, de schoonmaakkrachten kunnen ondersteunende taken oppakken. Voor de cliënten is het fijn dat de schoonmaakkrachten dit kunnen doen, een vast gezicht is belangrijk voor hen.”

De zorgondersteuner kan bijvoorbeeld activiteiten met bewoners gaan doen, zoals wandelen en spelletjes, maar gaat ook samen met bewoners hun kamer opruimen.

Theorie en praktijk
Medewerkers die met de opleiding beginnen, zijn in het bezit van een RAS-diploma en willen als zorgondersteuner aan de slag. De opleiding wordt gegeven bij ROC Landstede in Zwolle. Eén keer in de week krijgen de studenten drie colleges en de rest van de week doen ze praktijkervaring op. Ook een examen Nederlands en rekenen is onderdeel van de opleiding en het maken van een portfolio.

Over Asito
Asito is een van de grootste schoonmaakbedrijven van Nederland. Dagelijks werken 10.000 kleurrijke vakkrachten verspreid over 50 vestigingen succesvol aan een schone en veilige werk- en leefomgeving. Voor Asito staat het verbinden van medewerkers, klanten en relaties voorop om zo samen tot de meest sociale en duurzame resultaten te komen.

Premium

Schoonmaken na lockdown: hygiënisch veilig is het nieuwe schoon

Hygiëne, veiligheid, vertrouwen: opnieuw ‘zoomt’ Vileda Professional via een kort, krachtig en waardevol webinar...