8 december 2015

Asito ontwikkelt ‘alternatieve inburgering’ voor meer zelfredzaamheid

Asito, een van de grootste schoonmaakbedrijven van Nederland, gaat asielzoekers met een verblijfsvergunning helpen typisch Nederlandse schoonmaakgewoonten onder de knie te krijgen. Een speciaal ontwikkelde training met een toetsochtend moet de zelfredzaamheid van de nieuwe inwoners helpen vergroten en daarmee hun inburgering versnellen. Vanaf 10 december gaat een eerste groep vluchtelingen deze cursus volgen bij azc Dronten. Zij krijgen na afloop een diploma. Asito verwacht dat die als opstap kan dienen naar de Nederlandse arbeidsmarkt.

Hiljo Martens, regio-opleider noord bij Asito, omschrijft de training als een “alternatieve inburgeringscursus”. “Behalve dat deelnemers wordt geleerd wat je waarmee schoonmaakt, leren ze tegelijk de woorden van allerlei gebruiksvoorwerpen in en om het huis, die met enige regelmaat gereinigd moeten worden of gebruikt worden om mee schoon te maken. Regio opleider Martens: “Een stoffer en blik bijvoorbeeld. Dat iemand bij het horen van die woorden weet wat daarmee wordt bedoeld.”

Wennen aan andere manier van leven
Vluchtelingen die na het azc een eigen woning betrekken, moeten vaak wennen aan een nieuwe manier van leven waarbij heel veel zaken anders gebeuren dan in hun geboorteland. Ook schoonmaakgewoonten zijn anders. Regio-opleider Martens: “Als je je leven lang gewend bent om een emmer water te legen op de stenen vloer van je huis om deze schoon te krijgen, doe je dat ook bij een laminaatvloer. Met als gevolg dat die binnen de kortste keren bol gaat staan.” Martens zegt ‘duizenden’ van dit soort voorbeelden uit de praktijk te kunnen noemen. Ook de standaard schoonmaakmiddelen die in iedere supermarkt te koop staan, zorgen geregeld voor hoofdbrekens en ongelukken. “Een tafel schrobben met een halve fles allesreiniger: als je onbekend bent met de middelen die hier te koop zijn, dan gebeurt dat.”

Belangrijke psychologische werking
De eerste groep asielzoekers die de training gaat volgen bestaat voornamelijk uit vrouwen, maar ook een aantal mannen doet mee. De laatsten krijgen speciaal een instructie glasbewassing van een professionele glazenwasser. De cursus wordt afgesloten met een toetsochtend waarna de deelnemers hun certificaat in ontvangst nemen. Zo’n diploma heeft ook een belangrijke psychologische werking. Martens: “Mensen voelen zich trots. Er wordt veel gewicht aan toegekend, weten we van het COA. Zoiets motiveert.”

De verveling doorbreken
Omdat de werkgelegenheid in de schoonmaakbranche toeneemt, kan de training een eenvoudige opstap zijn naar een eerste baan in Nederland. Een ander voordeel van de schoonmaaktraining is dat het een welkome onderbreking vormt voor veel asielzoekers die nog niet mogen werken zolang ze geen verblijfstatus hebben. Het gedwongen nietsdoen maakt vaak apathisch. Martens: “De schoonmaaktraining vraagt om de nodige inzet. Deelnemers moeten een paar dagen leren, met z’n allen de schouders eronder zetten.”

Data van de schoonmaaktraining
De eerste schoonmaaktraining voor asielzoekers vindt plaats op 10, 14 en 15 december van 9.30 tot 12.30 uur. De toetsochtend is op 17 december. Asito is met 10.000 medewerkers een van de grootste schoonmaakbedrijven in Nederland. Het bedrijf legt een sterke focus op maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Deel dit artikel

Ook interessant: