7e ADG congres spraakmakend en een met wilskracht

“Wat een mooie dag vandaag! Gasten vonden het programma divers en ze zijn geprikkeld door de sprekers.” Opnieuw is het de ADG dienstengroep gelukt een spraakmakend en opzienbarend congres te organiseren. Zelfs trending topic op Twitter te zijn. En opnieuw lukte het ADG om een congres te maken met een keur aan inspirerende gastsprekers en (wils)krachtige bijdragen. Met Gerti Verbeet als dagvoorzitter, Mark Rutte als grote verrassing en Jan Jaap van der Wal als scherpe uitsmijter.

 

De zaal zat weer bommetje vol met zo’n 700 relaties, die op 15 maart naar ’t Spant in Bussum waren gekomen om na te denken, te luisteren en vooruit te kijken. Want wat komt erop ons af? In de serie congressen die ADG Groep (AAFM, Asito, Gul voor U, Persoonality, Timing, TSN Thuiszorg en Zorgwerk) organiseert, ditmaal de zevende editie, is dat de centrale vraag Wat komt erop ons af, en wordt jaarlijks een thema bepaald. Ditmaal: Waar een wil is, is een wij!

Kwestie van willen
Het geheim om als mens, als samenleving en als Nederland het verschil te maken is een kwestie van willen. Echt willen. Waar een Wil is, is een wij! Als iedereen mee doet met de Wil, werkt Nederland voor iedereen. De Wil is wat mensen drijft, waar mensen voor staan, waar mensen voor gaan. De Wil is het begin van het realiseren van de mooiste dingen. Tijd om de Wil zelf tijdens een bijzonder congres onder het vergrootglas te leggen.

Wat is nu precies de Wil? Hoe werkt de Wil? Hoe kun je de Wil beïnvloeden en wat is dan de Wil van Nederland als het gaat om politiek, ondernemerschap, innovatie en creativiteit? De organisatie beloofde in haar uitnodiging: “U gaat het meemaken tijdens het congres ‘de Wil van!’, en maakte het waar. Van openingsact tot hekkensluiter: verwondering, verbazing en verbinding voerden de boventoon. En inspiratie de uitdaging.

Hart onder de riem
Traditiegetrouw opende Ron Steenkuijl, directielid van ADG dienstengroep, het congres. “Het ADG congres voor de zeven keer. Een bijzondere keer”, opende Steenkuijl en refereerde aan de vele TSN-medewerkers die in onzekerheid verkeren. “Ik wil hen een warm hart onder de riem steken.”

Met Nora, een van de medewerkers van Asito, illustreerde Steenkuijl hoe een schoonmaakster op een school met haar eigen wil en inzet samen tot een doel kan komen: de schoonste school. Waar een wil is, is een weg door samen te werken, zo bewijst Nora. “Nora heeft het talent zich te ontwikkelen. Goed voor Nora, goed voor de school, goed voor de omgeving. Nederland kent miljoenen Nora’s. Mensen die niet – strak in het pak op de Zuidas – op de voorgrond willen treden. Maar mensen met een Wil, die een positieve bijdrage willen leveren. Het wordt tijd om de Wil bij de kraag vatten en daar iets mee doen. Maar hoe? Gewoon door te beginnen”, daagde Steenkuijl de congresdeelnemers uit. “Voor, met en door de Nora’s van Nederland.”

Wilskracht
Met een filmbijdrage bracht onze president Mark Rutte de voor hem zo typerende positieve energie. “Het is mooi om te zien dat ADG dienstengroep zich sterk maakt voor het toekomst van ons land”, aldus Rutte. “Mensen die echt iets willen, komen verder. Individueel en samen. Positieve actie is het resultaat van een positieve visie.” Rutte wenste de congresdeelnemers veel wilskracht.

En die wilskracht was voelbaar. Niet in de laatste plaats door dagvoorzitter: Gerti Verbeet, oud-tweedekamervoorzitter. Zij mocht samen met kunstenaar Daan Roosegaarde, FNV-voorzitter Ton Heerts, wetenschapper Margriet Sitskoorn, trends- en technologiekenner Yuri van Geest en ondernemer Michaël van Straalen invulling geven aan Waar een wil is, is een wij!, geflankeerd door BNR Radio, die middenin ’t Spant live radio-uitzending maakte. Het ‘cadeau’ van de congresmiddag kwam van Jan Jaap van der Wal. “Hij zet ons op humoristische wijze weer met beide benen op de grond. Uiteindelijk zijn we mens en moeten wij elkaar helpen.” Zie hier dé missie van ADG dienstengroep: mensen verbinden. Is de cirkel daarmee rond? Het congres voor dit jaar wel. Op naar 2017, waar velen, geïnspireerd en met veel wilskracht, nu al naar uitkijken.

Over ADG dienstengroep
AAFM, Asito, Gul voor U, Persoonality, Timing, TSN Thuiszorg en Zorgwerk vormen samen de ADG dienstengroep. Zeven zelfstandige ondernemingen met samen 50.000 medewerkers werkzaam onder één paraplu, zeven typische ‘mensenbedrijven’. Dit gemeenschappelijke kenmerk vertaalt zich in nog een overeenkomst: de doelstelling om te zorgen voor mensen en hun omgeving. Daarom is het gezamenlijke initiatief genomen om u voor het zevende jaar op rij dit hooggewaardeerde congres aan te bieden. Een congres dat naadloos aansluit op de ambities van de ADG dienstengroep.