5 jaar Nelis: afscheid van Richard, Laddertjesdag Tilburg en meer

Stichting Nelis - afscheid RichardHet is weer tijd voor wat Nelis. We waren even van wat welverdiende rust aan het genieten! Jeugdwerkeloosheid het grootste kwaad sinds het krijt leek opgelost, maar niets is minder waar.  

Er kwam bericht uit Tilburg. Schijnbaar hadden ze het daar niet begrepen en moest Nelis effe uit de slippers, werkschoenen aan en met onze luie reet van de hangmat en richting Tilburg, want daar gebeurd het! Op dinsdag 7 juni dan maar weer een Laddertjesdag bij de Kruikenzeikers om jong glazenwasser talent te scouten en aan het werk te schoppen. Kan toch niet zo zijn dat we in alle gemeente jeugdwerkeloosheid tot het verleden hebben gecoacht en dat we dan in Tillie langs de zijlijn gaan kijken hoe deze epidemie zich weer verspreid. Sowieso kunnen we onze patta’s niet in de wilgen etaleren. De volgende gemeenten dringen zich al aan en moeders de vrouw had toch al meer en meer klusjes…

#01 juni een algemene dag van rouw!
Richard van Eeden Petersman verdient een bloody medaille! We schieten vol als we er over praten, denken of een foto zien van die trouwe lobbes, terwijl hij zo hard zijn best doet voor dat schoriemorie. Met zijn grote bek heeft hij de geveltoeristenbranche een poepie laten ruiken. Er staan al dagen jongeren met dranghekken voor de deur om een laatste glimp op te vangen van de Jos Brink van de wasindustrie. De David Bowie of the windowcleaners, de Eddy Wally a le vendeur de fenêtres, de Rudy Carell van das fenster putser gilde.

Richard gaat niet rentenieren en genieten van de tonnen bonus die we als NGO hebben uitgekeerd, we mogen immers geen winst maken! Nee, hij gaat gelijk door en koopt een huis in het zuiden met veel beter weer en op loopafstand van het gemeentehuis van Sittard. “Als coach?”, hoor ik u vragen. Nee, als accountmanager jongeren. Kaboom! Onze Richard, doorgedrongen tot de burelen. Wat wordt hij groot en wat zijn we trots… Na zijn verhuizing naar Sittard helpt hij liever jongeren naar werk dan dat hij hier in het Haagse de banen voor het oprapen had. Eerst nee zeggen tegen een aanbieding als kinderombudsman om vervolgens ook niet in te gaan op een aanbod om het team van Hilary Clinton te komen versterken. Ga, Richard. Het was goed! Jij was goed en we wisten dat we je ooit kwijt zouden raken. Jammertjes, dat wel!

Nelis postuum
“Richard had een kleinzoon van me kunnen zijn. Hij gaat voor niks en niemand uit de weg en hij bijt zich vast in wat ie doet. Hij heeft Nelis op de kaart gezet en ervoor gezorgd dat Den Haag positief in het nieuws kwam. Hij heeft op het podium gestaan, is op tv geweest, heeft in werkgroepen gezeten, veel jongeren naar werk geholpen en diverse werkgevers het leven zuur gemaakt. Als werkgever dacht je: “Laat ik maar zo’n jongen stage laten lopen, want hij laat je toch niet met rust”.

Ian Smeyers oprichter
“Toen Richard kwam, was er nog niks. Een succesvol eerste traject, maar als nono in coaching land, kwam ik zwaar tekort. Binnen no time noemden ze ons de Geer en Goor van baantjesland, maar zonder dolle, zijn verdiensten. Wat hij heeft neergezet en de credit die hij heeft gekregen bij werkgevers is onbeschrijfbaar. De kilometers naar Arnhem naar de opleidingslocatie, de ontwikkeling en het neerzetten van het Nelis Maakt Schoon project, de problemen van de jongeren, de eisen van de werkgevers, hij regelde het. Met zijn zo kenmerkende lach en zijn snelle babbel. Ik ga hem missen. Als collega, maar ook als vriend.”

“Hoeveel jongeren heb je aan het werk geholpen Richard? 250! Juist! 250! Die zijn ze even vergeten bij de laatste lintjesregen”

Nu tot de orde van de dag.
Op dinsdag 7 juni zal een nieuw team, want Richard kun je alleen vervangen door allemaal leuke vrouwen, Nelis als ouwe snoeper ondersteunen bij weer een Laddertjesdag in de kruikenstad. Van oudsher was Tilburg een industriestad waar in de textielfabrieken in kruiken werd geplast. Vraag ons niet waarom! Als die gaste het straks maar niet in hun hoofd halen om in onze emmers te urineren, want dan zijn we snel vertrokken. Ook één die nooit loopt te zeiken en weer van de partij is, BAC (niet weg te slaan), Pierre Pieters (de prater) , Ron van Oort (ook een Nelis), Michael Dekkers (wat een ervaring), Edwin Mol (Friss uit de regio), Ian Smeyers (doet ook een beetje HydraGroup), Janine (die gaat Richard naar de kroon steken!) en Vincent Knehans (Knehansje pansje coaching expert) met een praktijkcarrousel vanaf 9.00 uur diverse werkzoekenden alle fijne kneepjes en onstuimige kanten van het glazenwasser vak laten ervaren bij tRom aan de Jules de Beerstraat 6, Tilburg. Wij nodigen alle media uit om deze picca en filmgenieke momenten vast te leggen en een aantal werkzoekende jongeren in het wild te aaien en te liefkozen. Ze gaan namelijk gevaarlijke dingen doen en dat vinden ze spannend. Komt kijken naar de grootste attractie in de omgeving van Tilburg sinds de Efteling.

Even de samenvatting:
Wie:               Stichting Nelis
Wanneer:      dinsdag 7 juni
Hoe laat:        van 9.00 – 12.00 uur
Wat:                Laddertjesdag 473
Locatie:         Jules de Beerstraat 6, Tilburg

×