1e Care cleanroomcongres: “Handhygiëne levert meeste hygienewinst op”

Specialisten uit de wetenschap, zorg en professionele reiniging kwamen op 1 maart naar Wilrijk voor het eerste cleanroom-congres Airlocked. Care Expert Cleaning deelde tijdens Airlocked haar kennis over cleanrooms en ziekenhuishygiëne met klanten. Zij nodigde hiertoe tien experts uit. Deze experts praatten de circa 140 aanwezigen helemaal bij. Het was de eerste keer dat Care Expert Cleaning een dergelijk congres organiseerde en – gezien het succes – zeker niet de laatste.

Zo’n beetje alle thema’s binnen cleanroomreiniging en infectiepreventie kwamen tijdens Airlocked aan bod. Opvallende conclusie: “Je kunt het op papier nog zo goed regelen, het zijn de professionals die bepalen of de middelen en materialen ook (juist) worden toegepast”.

Handhygiëne levert meeste hygiënewinst op
Zo onderstreepte Luc Knaepkens, ziekenhuishygiënist bij AZ Klina, dat handhygiëne de meeste winst oplevert in het beperken van besmetting met micro-organismen: “Je kunt 100 keer poetsen, als het personeel de handen niet ontsmet, heeft het geen zin.” Vooral multiresistente micro-organismen vormen volgens hem een steeds groter risico voor een uitbraak. “Toch neemt het aantal MRSA-besmettingen al jaren af”, vertelt hij. Moderne desinfectietechnieken, zoals fogging, dragen daaraan bij. Met fogging wordt waterstofperoxide verneveld in bijvoorbeeld een patiëntenkamer.

Fogging voorkomt infectie-uitbraak
Albert Vegter, senior accountmanager van ontwikkelaar en leverancier Alpheios, lichtte het Alpha D³-Fogging verder toe. “Fogging is een eenvoudige en zekere desinfectiemethode voor besmettingen met Noro, MRSA, VRE en andere BRMO.”

De voordelen: besmette ruimtes zijn binnen enkele uren gedesinfecteerd en gebruiksklaar; bedden en andere materialen kunnen blijven staan; oppervlakken die onbereikbaar of lastig te reinigen zijn, worden in het proces meegenomen; en de ruimte is binnen 24 uur vrij van een besmetting.

Kledij in de cleanroom
In cleanrooms gaat hygiëne nog veel verder. “In cleanrooms is kledij niet ter bescherming van schoonmaakmedewerkers, maar van het product en het cleanroomproces”, vertelt Carsten Moschner, directeur van Dastex Reinraumzubehör. “Het materiaal moet gesloten zijn. Op die manier verlaten zo min mogelijk partikels een persoon.”

Ook hier blijkt dat de professionele toepassing van het product het verschil maakt. Haarnetjes die de oren niet bedekken bijvoorbeeld, brengen de hygiëne alsnog in gevaar. Moschner adviseert te instrueren met foto’s.

Schoonmaakpartner neemt zorgen over
Een professionele reinigingspartner zorgt ervoor dat je alle expertise in huis krijgt die nodig is. Sien de Clerck, sales advisor van Care Expert Cleaning: “Cleanroom- en laboreiniging vragen iets anders in de samenwerking. Je bent geen leverancier maar partner. Wij willen de vraag van de klant echt doorgronden.”

Schoonmaakmedewerkers hebben in een stof- en kiemarme omgeving bovendien een andere rol. “Ze zijn vaak onderdeel van de organisatie van de opdrachtgever. En zij maken elke dag proper, wat al proper is. Dat vraag een bepaalde gedrevenheid en professionaliteit.”

Een borrel en diner sloten het inhoudelijke programma af. Het geheel smaakten naar meer. Care Expert Cleaning blijft zich dan ook profileren als kennispartner in de reiniging van kritische ruimtes.