16% minder faillissementen in 2e kwartaal

Schoonmaakjournaal - Peter Schoenmaker - GraydonHet aantal bedrijven in Nederland is in het tweede kwartaal van 2016 met 0,8% toegenomen. Dat blijkt uit de jongste Kwartaalmonitor van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. In dit kwartaal is de bedrijfspopulatie met 21.156 entiteiten gegroeid. Het aantal bedrijven groeit wel 10% minder hard dan een jaar geleden. Het aantal faillissementen daalde in het tweede kwartaal met 16% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal opheffingen nam met 11% juist toe en het aantal starters blijft nagenoeg gelijk.

Peter Schoenmaker, director Sales & Development bij Graydon zegt hierover: “Na de crisis zagen we een sterke opleving in het aantal starters en een daling van de faillissementen. Die daling zet zich nog steeds voort. Met maar liefst 16% minder faillissementen in het Nederlandse bedrijfsleven ten opzichte van vorig jaar, zien we dat het bedrijfsleven zich duidelijk stabiliseert. Bij de starters zien we een lichte groei ten opzichte van vorig jaar.”

De netto-groei van het Nederlandse bedrijfsleven berekent bedrijfsinformatiespecialist Graydon door het aantal starters te verminderen met het aantal opheffingen en faillissementen. In vergelijking met de eerste drie maanden van dit jaar zien we dat het aantal starters met 21% is gedaald, het aantal faillissementen daalt met 13% en ook de opheffingen zijn met 11% afgenomen.

Uit de Kwartaalmonitor blijkt verder dat de energiesector met 76% het hardst is gegroeid en de landbouwsector met 0,07% is gekrompen. Daarnaast blijkt dat, in tegenstelling tot vorig kwartaal, er geen enkele provincie meer is waar de bedrijvigheid krimpt; de provincies Gelderland en Groningen vormen hierop de enige uitzondering.