15 maart 2017

LOSK lanceert nieuw meetsysteem in huidige tijdsgeest

De tijd dat we over opdrachtgever en opdrachtnemer praten is voorbij, we zijn partners in business. De tijd dat kwaliteit meten op visueel resultaat voldoende was, is ook voorbij, want klanten willen ook weten of er maatschappelijk verantwoord gewerkt wordt in hun pand. De tijd dat iedereen gelooft dat visueel schoon ook echt schoon is, ook die is voorbij. Tijd voor een nieuwe aanpak met LOSK-QMS: het kwaliteitmeetsysteem van Stichting Landelijk Orgaan Schoonmaak en Kwaliteit.

“Zoals wel vaker zijn er heel veel mensen die graag iets willen bereiken met en voor de branche, maar het komt er niet van. Ik wil best degenen zijn die de kar trekt en een beweging op gang brengt. Zo ook hier”, legt Gerard Spoor, voorzitter van Stichting LOSK. “Als het bijdraagt aan verbetering van onze branche, is het me de moeite, tijd en energie zeker waard.”

Ieder onderdeel bewaken
Er is geen enkel productiebedrijf te vinden, dat alleen het eindproduct controleert. Ieder onderdeel van het productieproces wordt bewaakt om een goed eindproduct te garanderen. Zo niet in onze branche. Daar meten we na  drie maanden en krijgen een goedkeur of afkeur.

Tot nu toe is kwaliteit meten ook altijd beperkt gebleven tot de visuele resultaatscontrole conform VSR-KMS of afgeleiden ervan. Ondanks veel vraag en aandrang vanuit de branche is er tot nu toe geen beweging te krijgen in het conservatieve denken van de gevestigde orde op dit gebied. Misschien zelfs wel beter dat er een geheel nieuwe denk- en werkwijze komt en geen aanpassing op bestaande ingesleten methodieken.

Achter de schermen
De afgelopen ruim 18 maanden is achter de schermen door zeven vakmensen gewerkt aan LOSK-QMS. Mensen vanuit de klantzijde, de schoonmaakbedrijven en de controleurs. Het resultaat (LOSK-QMS) is inmiddels in de praktijk op diverse plaatsen getest en de reacties zijn zeer lovend en enthousiast.

Meer dan een meting
LOSK-QMS (quality management system) is veel meer dan voorheen een meting was. Spoor legt uit: “Gemeten worden, naast het visuele eindresultaat, alle procesonderdelen, die moeten leiden naar het eindresultaat. Van chemiegebruik, materiaalgebruik via schoonmaaktechniek naar ergonomie en alles wat er tussen zit.”

Met de rapportage die daaruit volgt, kunnen een schoonmaakbedrijf en de klant zien wat er werkelijk aan kwaliteit geleverd wordt. Ook het MVO-deel en kan het schoonmaakbedrijf optimaal sturen op procesonderdelen, die verbetering behoeven.  Geen basale eindconclusie, goedkeur of afkeur, maar een bruikbare managementtool. Meten en rapporteren in de huidige tijdsgeest van partners in business!

Ook schoonmaakbedrijven enthousiast
“Het mooie van dit systeem is dat ook de schoonmaakbedrijven uitermate enthousiast zijn, omdat zij ook intern QMS kunnen gebruiken om tot een inhoudelijk goed oordeel te komen van de uitgevoerde werkzaamheden. Als we met QMS zo kunnen bijdragen aan een brede verbetering, dan is dat alleen maar te waarderen en is alles de moeite waard”, concludeert Spoor.

Met de bijbehorende software zijn nog meer mooie functionaliteiten beschikbaar, die het systeem nog gebruiksvriendelijker, bruikbaarder en breed inzetbaar maken.

Meer kennis nodig
Het systeem is door iedere organisatie te gebruiken: klant, schoonmaakbedrijf, adviseur, intermediair. Voorwaarde is dat men zich conformeert aan de gebruiksrichtlijnen en dat men een bekwaam controleur heeft. Uiteraard is LOSK-QMS opgezet met als basis de NEN 2075. Het is objectief, betrouwbaar en vooral ook gebruiksvriendelijk.

LOSK-QMS gebruiken vergt meer kennis van een controleur dan traditionele meetsystemen. Spoor legt uit: “Naast goede kennis van de werking van het systeem is nu ook feitelijke schoonmaakvakkennis nodig om tot een juist oordeel en advies te komen. Is dat dan een nadeel? Nee, lijkt mij niet, laat het beoordelen van schoonmaak over aan mensen, die verstand hebben van het vak, en niet aan mensen die alleen de software kunnen gebruiken.”

Medio april wordt de eerste groep opgeleid naar geregistreerd controleur.

Informatie
Iedereen die meer wil weten, kan zich melden bij het secretariaat van Stichting LOSK via [email protected]

Deel dit artikel

Ook interessant: