1 april 2015

Slechte arbeidsomstandigheden aanleiding Asito voor inbesteding rijksambtenaren

Asito is van plan om een aantal Rijksambtenaren zelf in dienst te nemen. De schoonmaakorganisatie doet dit omdat het met lede ogen de slechte omstandigheden aanziet waarin de Rijksambtenaren hun werk moeten doen. Hun eigen werkgever blijkt niet in staat hier structureel verandering in te brengen.

Charles Vinke, algemeen directeur van Asito: “De Rijksambtenaren zijn niet te benijden. Van 2010 tot 2014 hebben zij te maken gehad met een nullijn in hun cao. Abvakabo FNV berekende al dat dit de Rijksambtenaar in de periode 2011 tot 2014 een netto inkomensverlies van 8,8% heeft opgeleverd, door inflatie op inflatie. Wij vinden dat onacceptabel. In de schoonmaakcao’s van 2010 tot en met 2013 zat een salarisverhoging van 6,75%. En ook in de huidige cao is een verhoging van 6% overeengekomen.”

Culturele diversiteit
Daarnaast is de culturele diversiteit bij de Rijksoverheid zeer laag, aldus Vinke. “Slechts 15% van de medewerkers heeft een niet-Nederlands paspoort, waarvan slechts de helft een niet-westerse achtergrond heeft. Wij zien de rijkdom van culturele diversiteit in en willen dat de Rijksambtenaren ook laten ervaren. Bij Asito zijn mensen van meer dan 100 nationaliteiten in dienst. Met initiatieven als het Nationaal Integratiediner en het Nationaal Integratiefonds laten wij de maatschappij de voordelen van diversiteit zien. Dit gunnen we de Rijksambtenaren ook.”

Imago
“Tot slot doet hun werkgever in onze ogen te weinig aan het imago van de Rijksambtenaar. In de schoonmaaksector zetten wij ons al jaren in voor een goed beeld van de vakkundige, hardwerkende, professionele schoonmaakkracht. Zo kiezen wij jaarlijks de Schoonmaakkracht van het Jaar. Dat werpt zijn vruchten af. Zoiets gunnen we de ambtenarij ook. Vandaar dat we ervoor gekozen hebben een aantal Rijksambtenaren zelf in dienst te nemen. Misschien organiseren we zelfs wel de Rijksambtenaar van het Jaar verkiezing voor hen.”

Deel dit artikel

Ook interessant: