27 september 2017

Rob Stokkel (ICE Benelux) over inbesteding overheid: “Tegenstrijdig gezien aanbestedingsplicht”

Is de inbestedingskeuze van de overheid verrassend, zorgelijk of uitdagend? De redactie van Schoonmaakjournaal legde deze vraag voor aan diverse schoonmaakprofs. De reactie van Rob Stokkel, directeur van ICE Benelux.

 De inbestedingskeuze van de overheid is niet verrassend, de geschiedenis herhaalt zich.
“Op zichzelf is de keuze voor inbesteding van schoonmaakdiensten niet verrassend, maar wel hoogst opmerkelijk en zelfs tegenstrijdig te noemen. Er is immers een aanbestedingplicht!”

De inbestedingskeuze van de overheid is zorgelijk; het gaat ten koste van de omzet van schoonmaak- en toeleveringsbedrijven
Uiteraard gaat deze inbestedingskeuze de schoonmaakbranche veel omzet kosten. Zorgelijk ook, omdat het aannemelijk is dat het de samenleving uiteindelijk meer geld zal kosten. Daarnaast worden ‘gewone’ schoonmakers vervangen door SW’ers. Dit lijkt natuurlijk heel sociaal, maar uiteindelijk resulteert het in banenverlies!”

De inbestedingskeuze is uitdagend: lukt het de overheid om haar schoonmakers professioneel op te leiden?
“S
choonmaakbedrijven leiden personeel voortdurend op, nieuwe methodieken en systemen worden snel geïmplementeerd vanuit vakspecialisme, innovaties en ontwikkelingen. Ik ben er niet van overtuigd dat onze (logge) overheid, diezelfde kennis kan vergaren en overbrengen, laat staan de kwaliteit kan behouden. Kwaliteit vraagt om expertise.”

Inbesteding bekeken door de bril van de overheid…
Schoonmakers verdienen respect met goede arbeidsvoorwaarden, een volwaardige en vaste baan met een fatsoenlijk salaris.  Inbesteding van schoonmaakwerk zou dit moeten bewerkstelligen.”

Inbesteding bekeken door de bril van de schoonmaker…
“De vraag is of de schoonmaker die onderdeel is van deze inbesteding ook zo positief is over de motivatie van onze overheid. De schoonmaaksector heeft de afgelopen jaren veel initiatieven ontplooit om de positie van de schoonmaker op de arbeidsmarkt te verbeteren. Het merendeel van de schoonmakers die aan het werk zijn, ontvangen méér loon dan in de cao is vastgelegd. Daarnaast, en dat is zorgelijk: 25% van alle overheidsgebouwen zullen uiteindelijk verdwijnen. Hiermee zal ook het volume van het te reinigen m2’s inkrimpen en daarmee dus ook het schoonmaakwerk. Wat gebeurt er dán met deze schoonmakers?”

Over ICE Benelux
Rob Stokkel is directeur Verkoop en Marketing bij ICE Benelux, producent van ‘slimme schoonmaakmachines’ voor de professionele schoonmaak. Connected Cleaning en data (rapportage) geven inzichten in gebruik en werking van de machine(s). Dat alles op basis van Full-service Operational Lease voor korte inzet vanaf 1 maand tot langere termijnen van 60 maanden.

Foto: ICE-Benelux-Rob-Stokkel-2-300×200.jpg

Deel dit artikel

Ook interessant: