24 juni 2014

OSB: “Inbestedingsplannen rijksoverheid desastreus voor branche”

“Kabinet misbruikt schoonmaaksector voor eigen politieke doelen. Inbestedingsplannen rijksoverheid desastreus voor branche”, kopt het artikel op de OSB-website. OSB is teleurgesteld door de brief, die minister Blok van Wonen en Rijksdienst op 23 juni naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin kondigt hij aan de schoonmaakwerkzaamheden van het rijk onder te gaan brengen in een nog op te richten schoonmaakorganisatie. Een andere naam voor een Rijks Schoonmaakbedrijf.

De oprichting van een dergelijke organisatie kost het rijk en de samenleving veel geld. De businesscase die op verzoek van minister Asscher gemaakt is, bewijst dat opnieuw. De start van deze organisatie gaat helemaal voorbij aan de stappen, die de sector afgelopen jaren heeft gezet met de Code Verantwoordelijk Marktgedrag en het OSB-Keurmerk. Dit is een grote teleurstelling voor de schoonmaakbranche. Van de code, waarin een moreel appèl wordt gedaan op alle partijen die betrokken zijn bij het aanbesteden van schoonmaakwerkzaamheden en nota bene door de voorganger van Asscher groots in ontvangst is genomen, wordt door het huidige kabinet afstand genomen. Daar bovenop garandeert het OSB-Keurmerk de betrouwbaarheid en kwaliteit van de OSB-schoonmaakbedrijven. Ondanks deze stappen voorwaarts blijft het kabinet de schoonmaakbranche gebruiken voor haar negatieve beeldvorming van de branche en haar medewerkers. Juist de schoonmaakbranche helpt de overheid haar sociale doelen te halen, door mensen die het nodig hebben de Nederlandse taal te leren of een vakopleiding, en biedt zekerheid en structuur aan een hele grote groep mensen aan de onderkant van de samenleving. OSB voelt zich met alle andere betrokken partijen in de schoonmaakbranche misbruikt voor politieke doelen.

Hans Simons, voorzitter van OSB: “OSB is het zat weer misbruikt te worden voor politieke retoriek. Deze op te richten schoonmaakorganisatie is helemaal geen oplossing voor een probleem, maar veroorzaakt juist problemen. De branche heeft de afgelopen jaren met de Code Verantwoordelijk Marktgedrag en het OSB-Keurmerk al oplossingen gevonden voor problemen in de branche. Deze schoonmaakorganisatie lost dus helemaal niets op. Juist de schoonmaakbranche heeft een sociaal gezicht, biedt schoonmakers structuur en zekerheid. Nu een nieuwe langjarige cao voor de schoonmakers bijna een feit is, worden nog meer stappen gezet om de kwaliteit van werk voor de schoonmakers te verbeteren. Het is onvoorstelbaar dat het kabinet in haar eigen gelijk blijft geloven en een eigen schoonmaakorganisatie wil oprichten. Zij schoffeert hiermee de branche, de bedrijven en de schoonmakers.”

Deel dit artikel

Ook interessant: