10 november 2013

Gemeenten kiezen nog steeds op laagste prijs

“Hoe komt het dan dat gemeenten bij aanbestedingen helaas nog steeds kiezen voor laagste prijs als gunningscriterium? Waarom wordt er geen rekening gehouden met de positie van schoonmaakmedewerkers bij contractwisseling?”, vraagt Rob Westerlaken zich af. De directeur Facility Services International bij Vebego geeft uitleg op de website Codeverantwoordelijkmarktgedrag.nl.

In zijn beschouwing verwijst hij naar de tv-uitzending van Zembla: “Op 3 oktober werd ik onaangenaam verrast door op een bijzondere visie op social return door wethouder Blok van de gemeente Schagen. Na een aanbesteding van groepsvervoer kwam een groot aantal chauffeurs zonder werk te zitten om plaats te maken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op de herhaaldelijke vraag of hij zich dit realiseerde, kwam  de wethouder niet verder dan het verbijsterende antwoord ‘dat het hier ging om een keuze…’.”

Rob Westerlaken is commissielid van de code Verantwoordelijk Marktgedrag en stelt dat dit voorbeeld geen op zichzelf staand geval is. Slechts dertien van de 408 gemeenten in Nederland hebben de code ondertekent, dus nodigt Westerlaken ze ter ondertekening uit. Dat het natuurlijk goed is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen, stelt Westerlaken ook, maar ook om rekening te houden met de positie van medewerkers bij een contractwisseling.

Lees het hele artikel via deze link: http://www.codeverantwoordelijkmarktgedrag.nl/home/

Deel dit artikel

Ook interessant: