#filmFriday Boskalis Beach Clean up Tour: vrijwilligers maken Noordzeestranden schoon

Op 1 augustus startte de Boskalis Beach Clean up Tour, de jaarlijkse strand-schoonmaakactie van Stichting De Noordzee. In twee weken tijd zullen duizenden vrijwilligers in 15 etappes de stranden van de Noordzee opruimen. De start was op Schiermonnikoog en Cadzand. Gedurende de twee weken werken de vrijwilligers vanuit Noord en Zuid-Nederland naar de finish in Zandvoort toe. 

Volgens Stichting de Noordzee ligt per 100 meter strand gemiddeld 375 stuks afval. Vergeleken met dertien jaar geleden is dat niet meer, maar ook niet minder. Ongeveer 93% van het afval bestaat uit plastic, de grootste vervuiler van de wereldzeeën. Naar schatting stroomt er ongeveer 8 miljoen ton plastic in de oceanen. De eerste clean up tour was in 2013, sindsdien is ruim 72.000 kilo afval verzameld bestaande uit onder meer wattenstaafjes, plastic flessen, blikjes, ballonnen, gloeilampen, cartridges, jerrycans, houten pallets en visnetten.

Samen voor een schone en gezonde zee
Het doel van deze Clean Up Tour is meerledig. Het schoonmaken van de stranden is het actieve doel, het werken aan bewustwording voor het afvalprobleem wordt hierdoor in gang gezet. Daarbij wil de stichting ook het probleem in kaart brengen en innovatie en aanpak bij de bron stimuleren. Dit jaar is Stichting De Noordzee een pilot met Plastic Fantastic gestart om te kijken welke producten van het ingezamelde afval kunnen worden gemaakt.