19 november 2015

Hago Zorg lanceert beddenreinigingsrobot

Op 18 november lanceerden Hago Zorg en IMS Innovations het unieke Clean Beds on Demand. Door bundeling van kennis van facilitaire dienstverlening in de zorgmarkt en techniek is een optimale combinatie van robotische reiniging en de inrichting van een volledig, hygiënisch en tijdig logistiek proces ontstaan. Op die manier wordt een belangrijke stap gezet op het gebied van infectiepreventie.

In aanwezigheid van beslissers uit de ziekenhuisbranche presenteren Margot van Leijen, commercieel directeur bij Hago Zorg, en Eva de Boer, business consultant bij IMS Innovations, het totaalconcept tijdens een speciaal hiervoor georganiseerd minisymposium. Van Leijen: “In ziekenhuizen hebben bedden een hoge doorloopsnelheid. Dat betekent dat het bed zo schoon mogelijk moet zijn op het moment dat er een nieuwe patiënt in komt te liggen. Zo is er minder risico op een infectie-uitbraak. Clean Beds on Demand vertaalt deze behoefte naar een concrete oplossing door de juiste combinatie van mens en machine.”

VMARC
Clean Beds on Demand bestaat uit de unieke combinatie van mens en machine. De innovatieve beddenreinigingsrobot VMARC reinigt het bed en matras met behulp van precisierobots en een op maat gemaakt programma, zonder gebruik van chemicaliën. Ook water-, energie- en persluchtverbruik is minimaal. De Boer: “Het hele proces is constant en reproduceerbaar. Dat maakt het te valideren en transparant. De eerste metingen tonen na reiniging een afname van het aantal micro-organismen van 95%! Bovendien houdt deze robot rekening met de gebruikte techniek in of aan het bed, waardoor veel meer verschillende typen bedden en ander rollend materiaal geschikt worden voor machinaal wassen.”

Beds on Demand
Wanneer de bedden gereinigd zijn, is het cruciaal dat de bedden snel en schoon op de plek van bestemming komen. “Nu worden bedden door afdelingen vaak gebufferd, zodat men zeker weet dat er schone bedden zijn wanneer dit nodig is. Dat brengt meer besmettingsrisico met zich mee, omdat schone en vuile bedden dan naast elkaar staan. Door de inzet van getrainde en gespecialiseerde medewerkers, is het mogelijk om bedden direct na reiniging opgemaakt beschikbaar te hebben. Deze logistieke oplossing geeft real-time reactie op de vraag of behoefte van een afdeling. Daardoor is bufferen niet meer nodig en vermindert de kans op kruisbesmetting aanzienlijk”, aldus Van Leijen.

Ergonomie
Naast veiligheid speelde ook duurzaamheid een belangrijke rol bij de ontwikkeling van Clean Beds on Demand. Omdat het matras door de VMARC wordt opgetild en omgedraaid, hoeven medewerkers geen zware handelingen te verrichten. Clean Beds on Demand is met één persoon per bed volledig uit te voeren. Van beddentransport tot reiniging.

Toekomst
Op dit moment is Clean Beds on Demand getest op de meest voorkomende typen bedden. In de toekomst zal het ook mogelijk zijn om andere materialen, zoals rolstoelen, infuuspalen en werkkarren te reinigen. Van Leijen: “We zien veel mogelijkheden. Het belangrijkste is dat de infectiepreventie, en daarmee de patiëntveiligheid, verbetert. Ik ben ervan overtuigd dat we met Clean Beds on Demand enorme sprongen op dit gebied gaan maken.”

Kennismaken op YouTube? Klik op deze link.

Deel dit artikel

Ook interessant: