Amsterdamse praktijkschoolleerlingen aan het werk via HvA en Asito

september 20, 2018 in Samenwerkingen

De Hogeschool van Amsterdam en schoonmaakorganisatie Asito verdiepen hun samenwerking met als doel ook niet-studerende jongeren aan een baan te helpen. Praktijkschoolleerlingen krijgen de kans een opleiding te volgen binnen verschillende facilitaire werkvelden, zoals vloerenspecialist.

Hoe kunnen Asito en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) elkaar helpen rondom inclusief werkgeverschap? Met die vraag gingen Irmgard van Genderen, contractmanager bij de HvA/UvA, en Natasja van Leeuwen, vestigingsmanager bij Asito begin januari 2018 aan de slag. Asito maakt al ruim zes jaar schoon bij de HvA en staat bekend om haar toonaangevende rol rondom inclusiviteit en diversiteit. In februari 2018 won Asito de Award Diversiteit in Bedrijf. Voor de HvA, die haar positie als inclusieve werkgever graag wil versterken, een goede reden om de samenwerking met Asito hierin op te zoeken. Uitgangspunt voor de HvA hierbij is dat de onderwijsinstelling  niet alleen eigen studenten, maar ook andere doelgroepen wil opleiden.

Lessen uit de praktijk
Asito heeft al een samenwerking met het praktijkonderwijs en Schiphol waarbij vliegtuigen worden schoongemaakt door leerlingen. De Hva en Asito stelden zich aan leerlingen voor via ‘Praktisch’, een introductieweek waarbij leerlingen uit het praktijkonderwijs op bezoek gaan bij Amsterdamse bedrijven. Jan Benjamens is vanuit de gemeente Amsterdam betrokken bij ‘Praktisch’ en ondersteunt bedrijven die zich willen richten op jongeren.

“Jongeren weten vaak niet wat er in een bedrijf gebeurt en kunnen dus ook geen goede beroepskeuzes maken. Maar als je ze op jonge leeftijd al laat kennismaken met de praktijk, kunnen het heel goede en loyale werknemers worden. De samenwerking tussen HvA en Asito is een mooi voorbeeld van hoe werkgevers kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van jongeren en toont aan dat je een vak in de praktijk kunt leren.”

De leerlingen kregen tijdens de open dag een beeld van Asito en er werd verteld wat schoonmaken binnen een hogeschool zo bijzonder maakt. Vervolgens mochten ze zelf aan de slag. Eén leerling wist, nadat hij een grote schrob/zuigmachine mocht proberen, direct dat hij vloerspecialist wilde worden.

Aanmeldingen en aanpak
Voor deze eerste groep hebben acht leerlingen zich aangemeld. Zij lopen drie dagen in de week stage bij de HvA en krijgen daar tevens één dag per week schoonmaakvakopleidingen. Deze worden verzorgd door Asito. Daarnaast gaan ze nog een dag naar hun eigen school. Het streven is dat de leerlingen aan het einde van hun stage, in juni 2019, minimaal de basiscertificering hebben gehaald om aan de slag te kunnen in de schoonmaak, maar vooral dat ze het vertrouwen hebben gekregen dat zij mee kunnen draaien in het reguliere arbeidsproces.

Over Asito
Asito is een van de grootste schoonmaakbedrijven van Nederland. Dagelijks werken 10.000 kleurrijke vakkrachten verspreid over vijftig vestigingen succesvol aan een schone en veilige werk- en leefomgeving. Voor Asito staat het verbinden van medewerkers, klanten en relaties voorop om zo samen tot de meest sociale en duurzame resultaten te komen.

Delen