12 augustus 2015

Vendor bouwt in Malawi duurzame toiletten voor zelfredzaamheid

In de eerste helft van 2015 zijn met steun van Vendor zes duurzame toiletten gebouwd bij een vakschool in Malawi. Diverse vakrichtingen, zoals loodgieters en metselaars, hebben de toiletten zelf gebouwd. De methode en techniek zijn tevens opgenomen in de opleidingsmodule voor landbouwvoorlichters. Er is een recordaantal gewassen geoogst, doordat nutriënten afkomstig uit de toiletten worden hergebruikt als bodemverrijker.

De duurzame toiletten, ook wel Ecosan toiletten genoemd, vangen urine en ontlasting gescheiden op. De nutriënten hieruit worden hergebruikt om gewassen beter te laten groeien. In een half jaar tijd produceert één toilet twee ton mest. Met de opbrengst van zes toiletten kan één hectare bemest worden. Op dit moment wordt een halve hectare grond met mais, aardappelen en sorghum op het schoolterrein bemest.

Onderwijs
Op de Mikolongwe vakschool leren ruim 200 jongeren jaarlijks het vak van onder andere loodgieter, metselaar, timmerman, landbouw voorlichter en elektricien. De school staat altijd open voor innovatieve toepassingen in de verschillende vakrichtingen. Miriam Jansen, marketing manager Vendor: “Bij de constructie van deze duurzame toiletten waren veel verschillende vakrichtingen betrokken. Daarom past dit type toilet ook zo goed op deze school”.

De reacties van de studenten en leraren zijn erg positief. Augustus Kaliyati, directeur van de school: “Eerst waren we allemaal wat sceptisch. We waren bang dat het onhygiënisch zou zijn. Nu we de toiletten zelf gebouwd hebben en zien dat we ons land kunnen bemesten, vinden we het allemaal fantastisch!’

Zelfredzaamheid
Het is de bedoeling dat landbouwvoorlichters na hun afstuderen voorlichting gaan geven over dit type toilet en dat de loodgieters en metselaars in staat zijn er zelf één te bouwen. De methode en techniek van de Ecosan toiletten zijn tevens opgenomen in de opleidingsmodule van de landbouwvoorlichter op de vakschool. Op die manier blijft de kennis op de school behouden en verspreidt de methode zich verder via de afgestudeerde studenten. Sympany en Vendor steunen de school sinds 2012 en volgen de afgestudeerde studenten. In de tweede helft van 2015 worden nog twee duurzame toiletten bij de school gebouwd.

Over Vendor
Vendor is vanaf 1961 toonaangevend in toilethygiëne en actief in meer dan 30 landen. Als specialist biedt Vendor op duurzame en transparante wijze een optimale toilethygiëne voor haar klanten. Een positieve beleving, uitstraling en optimale beschikbaarheid zijn hierbij de belangrijkste kernwaarden waarbij de toiletbezoeker centraal staat. Via een uitgebreid servicenetwerk zorgt Vendor dagelijks voor hoogwaardige en stipte dienstverlening bij vele duizenden klanten. Voor meer informatie: www.vendor.nl 

Over Sympany
Sympany verzamelt en sorteert ieder jaar circa 21 miljoen kilo kleding en textiel. In de sorteerderijen vinden mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is een leuke baan.
Alle kleding en textiel wordt verkocht. Met de opbrengst en van bedrijfsdonateurs, zoals Vendor, steunt Sympany diverse projecten wereldwijd. Sympany staat voor zelfredzaamheid en duurzaamheid; in Nederland en in het buitenland. Voor meer informatie: www.sympany.nl

Deel dit artikel

Ook interessant: