Mark van Houdenhoven (Sint Maartenskliniek) op FMG-congres: “Leren van India”
Wat we kunnen leren van India, dat is de titel van de plenaire lezing van Mark van Houdenhoven van de Sint Maartenskliniek op het symposium van FMGezondheidszorg Robotica, what else? op woensdag 31 mei. De gespecialiseerde kliniek in houding en beweging is ditmaal gastheer. “Iedereen wil de nieuwe Uber worden, maar innoveren in de gezondheidszorg is essentieel. Innoveren brengt de gezondheidszorg namelijk vooruit”, weet Van Houdenhoven. Hij neemt de deelnemers van FMGezondheidszorg mee in zijn gedachtegoed, dat informeren en innoveren belangrijk zijn en dat we van het buitenland, in het bijzonder India, kunnen leren.
“Dit soort bijeenkomsten vinden we ongelooflijk belangrijk, want we leren daardoor van elkaar. We moeten natuurlijk niet willen dat we overal het wiel opnieuw gaan uitvinden”, antwoordt Mark van Houdenhoven, voorzitter van de raad van bestuur van Sint Maartenskliniek, op onze vraag waarom de kliniek gastheer is van het voorjaarssymposium van FMGezondheidszorg.
Zorg verder brengen
In 2016 bestond de kliniek 80 jaar. De vraag blijft nog altijd: hoe kun je de gezondheidszorg verder brengen? “Als gespecialiseerde kliniek heb je een specifieke rol voor heel Nederland. Wij hebben dat in de zin van houding en beweging. In alles wat we doen, stellen we de vraag hoe kom je verder in beweging centraal. Dat geldt voor alles en voor iedereen, dus bijvoorbeeld voor onze medewerkers en patiënten. Heb je een chronische ziekte en word je nooit meer beter? Ook dan draait het bij ons om die patiënt in beweging te houden. Kennis hebben en houden, samenwerken en iedereen brengen, dat is waar de Sint Maartenskliniek voor staat.”
Wijde verspreiding nodig
Stilstand betekent achterstand maken we uit de woorden van Van Houdenhoven op: “Iedereen wil de nieuwe Uber worden, maar realiseer je dat innoveren de gezondheidszorg vooruit brengt. Wetenschap is de belangrijkste basis voor innovatie. Daarnaast heb je mensen als Steve Jobs nodig die de innovatie overnemen, zodat wij er allemaal van kunnen leren.” Van Houdenhoven vervolgt: “Een innovatie heeft pas waarde voor de gezondheidszorg als het wijd verspreid is, maar het moet wel effect hebben.”
Hoe leren wij van elkaar?
“Nieuwe operatietechnieken, nieuwe samenwerkingsvormen, robotica: in de zorg zijn we volop aan het leren en innoveren. Neem de geneeskrachtige kruiden van de indianen; als we daar niet van hadden geleerd, waren we niet vooruit gekomen. Vooruitkomen betekent voor mij dat alle mensen er baat bij hebben. En dat gebeurt niet. Iemand uit Rotterdam-Zuid moet bijvoorbeeld dezelfde levensverwachting hebben als iemand uit Wassenaar.”
Andere kant medaille
Van Houdenhoven was een aantal keren in India. Zijn plenaire lezing op het FMGezondheidszorg-symposium draagt de titel: Wat we kunnen leren van India. Hij licht toe: “India toont de andere kant van de medaille. Waar we in Europa vaststellen dat de zorg te duur wordt, daar is in Inda weinig geld beschikbaar. En toch is er goede, vooruitstrevende zorg. Hoe kunnen we daar van leren? En hoe pakken we dat met elkaar op? Hoe zorgen we ervoor dat we verder komen?”
Meld u aan
“Laat je inspireren en kom tot nieuwe inzichten over robotica”, roept Stijn Krol, voorzitter van FMGezondheidszorg, leden en niet-leden op. Op woensdagmiddag 31 mei in de Sint Maartenskliniek in Ubbergen (bij Nijmegen) is Robotica, what else? dé centrale vraag tijdens het voorjaarssymposium van FMGezondheidszorg. Een symposium dat antwoorden geeft, ervaringen deelt en kijkt naar de praktijk van robotisering, vandaag en morgen.