Diversey Care op FMG-congres: “Kunnen we nog zonder facilitaire robots in de zorg?”
“Er is een absolute behoefte om meer te automatiseren en robotiseren”, vindt Peter Kwestro, TASKI sales leader van Diversey Care. “Want binnen enkele jaren is de omslag in wereldbevolking een feit en de kosten voor onze gezondheidzorg zijn nu al exceptioneel hoog.” Wat Kwestro betreft, is de grote vraag: wat wil je liever: iemand aan het bed voor de zorg of iemand achter een schrobzuigmachine op de gang? Kwestro en zijn collega Paul van de Pas, sectorleider gezondheidzorg bij Diversey Care, nodigen u graag uit voor een interactieve discussie tijdens het symposium van FMGezondheidszorg Robotica, what else? op woensdagmiddag 31 mei.
Tijdens het voorjaarssymposium van beroepsvereniging FMGezondheidszorg wordt het verschillend gebruik van robotica in de facilitaire wereld en in de zorg belicht. De gespecialiseerde zorginstelling Sint Maartenskliniek in Ubbergen (bij Nijmegen) – het epicentrum voor beweging en vooruitkomen – is gastheer. In twee plenaire gastoptredens, twee carrouselsessies en een rondleiding langs gerobotiseerde toepassingen wordt de vraag beantwoord: Robotica, what else?
Noodzakelijke oplossing
Robotisering is dichterbij dan we denken, is de overtuiging van FMGezondheidszorg, maar ook van Diversey Care. Immers, met de lancering van de schrobzuigrobot Swingobot, in 2016, en de schrobzuig-veegrobot Duobot, begin 2017, zette Diversey Care met TASKI stevig in op robotisering. Robotisering biedt een zeer gewenste oplossing voor diverse facilitaire problemen, vindt Peter Kwestro: “Binnen enkele jaren is de omslag in wereldbevolking een feit. De beroepsbevolking neemt af en de vergrijzing neemt van 12 naar 20% toe. We zullen dus wel moeten kijken naar alternatieve oplossingen, zoals automatisering en robotisering.”
Daarnaast speelt nog een financieel aspect. “In de gezondheidzorg draait het om de inzet van mensen en hebben we te maken met toenemende kosten. We geven in Nederland jaarlijks € 95 miljard aan gezondheidszorg uit. Dat is 15% van het bruto binnenlands product. Dat is echt veel, dus moet je nadenken en waar mogelijk keuzes maken. Wat wil je bijvoorbeeld liever: iemand aan het bed om persoonlijke zorg te verlenen of iemand langdurig achter een schrobzuigmachine in de gang of hal?”
Breder inzetbaar
Kwestro ziet automatisering c.q. robotisering niet direct als gevaar voor de arbeidsmarkt, in tegendeel, het creëert ook banen. “Vaak wordt arbeidsbesparing genoemd als enige reden om robotisering in te zetten, maar voor robotisering zijn veel meer argumenten te benoemen. Natuurlijk zullen er banen inhoudelijk veranderen, dat is geen reden om terughoudend te zijn. We dienen open te staan voor de veranderingen die op ons afkomen. Toen de eerste postkoets door een trein werd vervangen, dachten we ook dat dat het einde voor de paardenverkopers betekende. Door deze vooruitgang kreeg juist de economie een enorme Impuls”.
Kwestro tot slot: “Gezondheidszorg betekent heel veel handen. Wat kun je nu op een andere manier doen wat niet ten koste gaat van de zorgverlening? Er is reden genoeg om daar creatief en zakelijk naar te kijken en slim om te gaan met bijvoorbeeld saai werk. Daarbij moeten we niet vergeten dat we in automatisering en robotisering veel verder zijn dan we denken. Dat heeft mijn ogen geopend; hopelijk gebeurt dat ook onder de deelnemers aan het FMG-symposium.”
Meld u aan
“Laat je inspireren en kom tot nieuwe inzichten over robotica”, roept Stijn Krol, voorzitter van FMGezondheidszorg, leden en niet-leden op. Op woensdagmiddag 31 mei in de Sint Maartenskliniek in Ubbergen (bij Nijmegen) is Robotica, what else? dé centrale vraag tijdens het voorjaarssymposium van FMGezondheidszorg. Een symposium dat antwoorden geeft, ervaringen deelt en naar de praktijk van robotisering kijkt, vandaag en morgen.