3 augustus 2017

Zomercolumn: Pardon, wat zegt u?

“Ik heb de vloer goed schoongemaakt mijnheer. Met een speciale borstel die tot diep in de poriën van de vloer het vuil verwijdert. Daarna heb ik de zaak geneutraliseerd en een paar waslagen aangebracht. Toen de waslaag goed droog was heb ik hem ingebrand.”

Waar hebben we het in hemelsnaam over?
Als een professionele schoonmaker mij dit zonder blikken of blozen vertelt, denk ik toch echt: “Wat een onzinverhaal”. Bij dergelijke plastische omschrijvingen krijg ik spontaan beelden vanuit mijn hersenen door. Borstelharen die in de poriën van de vloer schieten, daar het vuil los borstelen en vervolgens weer in hun originele positie terugkeren. Een vuurspuwende brander verhardt de vers opgebrachte was, die keihard en slijtvast wordt. Je doet het niet, maar je zou eigenlijk moeten vragen of ze niet vergeten zijn de brandblusser klaar te zetten. Voor het geval dat. Microvezel is ook zo’n mooi onderwerp waar je de meest fantastische verhalen over hoort. Verhalen uit de categorie ‘de klok horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt’.

Vakterminologie
Kent u SIS-T? SIS-T staat voor Standaard Informatie Systeem – Terminologie. Het is een lijst met de opsomming van schoonmaakvaktermen en de bijbehorende betekenis. Een goede zaak, maar toch enkele kritische noten. Uiteraard vind je in de lijst een vakterm als moppen. Maar ook staan er in de SIS-T lijst termen als huishoudtrapje. Wat is daar zo vaktechnisch aan? Ik kan het niet bedenken en het hoort naar mijn mening dan ook niet thuis in een lijst van schoonmaakvaktermen. Er dient sprake te zijn van een term, die specifiek in de professionele schoonmaak gebruikt wordt.

Begrippen die in de consumentenschoonmaak gebruikt worden, horen mijns inziens ook niet thuis in de SIS-T lijst (bijvoorbeeld dweil). En termen die naast ons vakgebied ook gebruikelijk zijn in het dagelijkse spraakgebruik en dus niet specifiek professioneel schoonmaaktechnisch zijn, kun je ongestraft weglaten (bijvoorbeeld afvalbak). Deze termen vereisen geen uitleg. Zowel schoonmaak-professionals als leken gebruiken de term en kennen de betekenis. Een algemene term die in het schoonmaakvak een specifieke en afwijkende betekenis heeft, zou ik wel in de lijst laten staan of opnemen (bijvoorbeeld strippen). Ten slotte, begrippen uit een andere branche horen niet thuis in de vaktermenlijst van de schoonmaak (bijvoorbeeld dagkant, een vakterm uit de bouw).

Ik pleit er dan ook voor om de SIS-T lijst grondig te herzien. Maken we ons vak alleen maar geloofwaardiger van. Duidelijke taal toch.

Paul Harleman,
business development & applicatie bij
Vileda Professional Benelux

Mail uw reactie naar [email protected]

Deel dit artikel

Ook interessant: