28 juli 2017

Zomercolumn: Muziek, exotische hapjes en gruweltoiletten

De zomer is natuurlijk hét festivalseizoen. We hebben de afgelopen tijd al wat klappers gehad, máár met Lowlands, Mysteryland, Dutch Valley en talloze andere festivals is er de komende werken genoeg te beleven! Toch heb je ook mensen die grúwen van festivals. Hoe zou dat komen?

Een festival bezoeken – zéker een meerdaags festival – betekent voor mij vrijheid. Ik dompel me onder in een sfeer die je nergens anders vindt. De geur van vertrapt gras, verschaald bier, exotische etenswaren en zwetende bezoekers smelten samen tot dat typische ‘festivalaroma’. Ik verlang er ieder jaar weer naar. Hoef de geur bij aankomst maar op te snuiven of ik waan me gewichtloos, zonder verantwoordelijkheden, free as a bird. Kortom, op vakantie in festivalland!

Vertel ik dit op een gemiddelde verjaardag, dan kijkt minimaal de helft van de aanwezigen me aan alsof ik op mijn hoofd ben gevallen. Zij gruwen van festivals. En nee, niet vanwege de drank. Want die raakt nooit op! Ook niet vanwege de Vlaamse frites of falafel – want je kunt er eten tot je een ons weegt. En dat de decibellen je dag en nacht om de oren vliegen – ook dat houdt de meesten niet tegen. Het gaat ze om de momenten tussendoor. Je even kunnen opfrissen. Bijkomen op een fris toilet of onder een fijne, warme douche. Dat is er op een gemiddeld (meerdaags) festival niet bij. Dat je je moet behelpen met mobiele toiletten en doucheruimtes als het evenement zich op een grasland in de polder afspeelt? Fair enough. Maar wie heeft toch bedacht dat het schoonhouden ervan en het bijvullen van toiletpapier, zeep en handdoekjes een overbodige luxe is? Daar passen mijn verjaardagvrindjes voor.

“Ach wat, een festival is toch overleven? Lekker smerig thuiskomen? Met bier in je haar, modder achter je oren en weet ik veel wat voor bacteriën op de rest van je lichaam?” Ja, dat maken we er dan maar van. Bij gebrek aan beter. Maar als de catering altijd tot in de puntjes verzorgd is, is het toch ook niet zo ingewikkeld om er onder het mom van ‘totaalbeleving’ voor te zorgen dat de bezoeker het toilet kan aandoen zonder een trauma op te lopen?

Het festival is voorbij. De douche heeft wonderen verricht. Je hebt een nacht kunnen bijkomen en vanochtend roept de plicht weer. Op het werk aangekomen eerst maar even naar het toilet.  Mán, wat een weelde! Zelfs het bedrijfstoilet – het ondergeschoven kindje van je werkgever – blijkt een luxe oord vergeleken met het sanitair van afgelopen weekend. En je concludeert, terwijl je je handen droogt: alles is relatief.

Xander de Rond, product manager washroom bij Berendsen Textiel Services

Deel dit artikel

Ook interessant: