Zomercolumn: Het onzichtbare gevaar van de zomermodus

De files zijn verdwenen, de out of office-berichten vliegen je om de oren en de gemiddelde Nederlander loopt erbij alsof hij net van het strand komt. Kortom: de zomervakantie is begonnen. Het woord deadline willen we een paar weken niet horen en we brengen het voortdenderende leven even tot stilstand. In de achtertuin of in de hangmat aan het strand van Argelès-sur-Mer.

Wanneer we vakantie vieren, dommelen lichaam en geest vaak een beetje in. Het gevaar van deze zomermodus is echter dat luiheid op de loer ligt: het bekende ‘ik verzet geen stáp meer-syndroom’. Dat is op zich geen probleem, maar we hebben nog weleens de neiging dit door te zetten in facetten van ons leven die beter af zijn zonder vakantie…

Dat behoeft enige uitleg: laatst bezocht ik vrienden die thuis genoten van een welverdiende vakantie. Ik mocht blijven eten en ze konden in de benauwende warmte nog net de moed opbrengen om van de tuin naar de keuken te sjokken om een eenvoudige maaltijd van kip en salade in elkaar te flansen. Ik was getuige van de wijze waarop de dienstdoende vriend zich wijdde aan het snijden van de kip: hij hield het rauwe vlees met de blote hand vast en hakte het met een vleesmes in partjes. Dat deed hij vakkundig, daarover geen onvertogen woord. Hij gooide de kipstukjes in de pan en bedacht om nog even zijn handen te wassen voor hij verder ging met de bijbehorende salade. En dan komt het: hij draaide de kraan open, pakte een pompje zeep, schuurde zijn handen vluchtig drie keer tegen elkaar aan (“gedoe altijd”, mompelde hij), draaide de kraan dicht, zag zo snel geen handdoek hangen en droogde zijn handen zuchtend af aan zijn korte broek (“droogt wel weer”). Om vervolgens vlijtig verder te gaan met de bereiding van de maaltijd.

Oké, ik heb er geen salmonellavergiftiging door opgelopen en heb ook niet drie dagen boven het toilet gehangen. Maar die kans was wél aanwezig! En het risico lopen is al zonde, zéker wanneer je vakantie hebt.

Luieren in je vakantie is een weldaad voor je mentale gestel. De hele dag geen spier verrekken, dat moet je lekker zelf weten. Toch moet je ook in je vakantie op sommige momenten scherp blijven. Als je naar het strand rijdt, doe je dat niet in de ligstand met je ogen dicht. En een weldenkend mens gaat ook niet om 12 uur ’s middags bij 40 graden zonder factor 30 in de zon liggen bakken (en mét eigenlijk ook niet). Het gevaar van je handen slecht wassen is minder zichtbaar, maar veel infectieziektes loop je op door een gebrekkige handhygiëne. Het is dus raadzaam om het geduld te blijven opbrengen om je handen goed en aandachtig te wassen. Als je naar dat vieze toilet bent geweest in die hippe strandtent, of in het tankstation op weg naar de Middellandse Zee. Maar ook zéker wanneer je rauw eten bereidt in je eigen keuken.

Toegegeven, als je het goed en veilig wilt doen (zie de afbeelding), kost het je 20 seconden. Maar dan is de kans aanzienlijk groter dat je de dagen erna ook nog geniet van je welverdiende, relaxte vakantie. En lig je dus niet beroerd op bed maar laad je daadwerkelijk op zodat je kunt vlammen wanneer het werkende leven weer voortraast.

Xander de Rond,
product manager washroom bij Berendsen Textiel Services