Zomerblog: Undercover schoonmaakkracht

Een vast onderdeel van de inwerkperiode bij Asito is het meelopen op een aantal schoonmaaklocaties. Zo’n meeloopstage aan het begin van je nieuwe job, is dat echt noodzakelijk? Wat houdt het in? En wat heb je eraan?

Participatiestage, afstudeerstage, snuffelstage, werkend leren, stages zijn er in allerlei soorten en maten. Verplicht of niet verplicht. Hoe kun je het meedraaien van (nieuw) kantoorpersoneel met schoonmaakkrachten het beste omschrijven? Sopstage is een veel gehoorde benaming binnen Asito. Een grappige term, maar wel één die naar mijn mening tekort doet aan zowel de stage als alle schoonmaakwerkzaamheden. Meewerkstage zou al veel beter zijn.

Meewerkstage op de schoonmaakwerkvloer is alles behalve een snuffelstage. Gewoon de handjes uit de mouwen en met de poten in de klei. Je ontkomt er gewoon niet aan en dat is maar goed ook!  Waarom? Het is leerzaam en leuk. Het deed me ook een beetje denken aan het tv-programma Undercover Boss (buiten het feit dat ik en géén baas en niet undercover was).

Een meewerkstage geeft je enerzijds een beeld van hoe het eraan toegaat op de werkvloer en bied je anderzijds een uitgelezen mogelijkheid om andere mensen te ontmoeten. Wat je eraan hebt, zal voor iedereen anders zijn. Het is wel duidelijk dat een meewerkwerkstage belangrijk is voor Asito, het zijn tenslotte de schoonmaakkrachten die dagelijks het verschil maken. Wanneer je dit niet zelf ervaren hebt, zit je op een Asito-kantoor simpelweg niet op je plek.

Het heeft mij persoonlijk veel inzichten gegeven, in alle schoonmaakwerkzaamheden, maar vooral in wat mijn schoonmaakcollega’s belangrijk vinden en waar ze tegenaan lopen in hun werk. Inzichten die ik als communicatiemedewerker goed kan gebruiken. Ik heb gesproken met veel verschillende schoonmaakkrachten, mensen die hun werk al jarenlang met veel passie en plezier doen. Geweldig om te zien en ik heb er nog meer respect voor gekregen.

Andersom werkt het waarschijnlijk ook zo, mijn schoonmaakcollega’s waren blij verrast, dat er iemand van ‘het kantoor’ kwam helpen in de schoonmaak. Al dachten ze in eerste instantie nog dat het om een controle ging. Erg veel schoonmaakkrachten zijn nog niet bekend met de meewerkstage van (nieuw) kantoorpersoneel. Ze hadden dit nog niet eerder meegemaakt. De meesten vonden het bijzonder en waardeerden het enorm.

Door met elkaar in gesprek te gaan, krijg je meer respect en waardering voor elkaar. Zo ontstaan er verbindingen tussen mensen. Er zullen ongetwijfeld andere organisaties zijn met vergelijkbare stages. Maar tegen diegenen die dat (nog) niet hebben zou ik willen zeggen: probeer het eens.

Ivo Krake
medewerker PR & communicatie Asito