Zomerblog: Schoonmaker meest interessante persoon

Er werd me gezegd dat de schoonmaakmedewerker op een pand wel eens de meest interessante persoon kon zijn, die op een pand werkt. Ik nam dat met een korreltje zout. Nu zeg ik het vaak zelf. Waarom? Omdat ik in de loop van de afgelopen anderhalf jaar, die ik bij Asito werk, zoveel ontzettend mooie mensen heb ontmoet. Zoveel bijzondere verhalen heb gehoord. En me zo vaak verbaasd over het vak schoonmaken.

Meerdere malen ben ik naar een collega toegereden, een schoonmaakkracht met een verhaal, en bracht ik de terugweg in stilte door. Dat zegt iets voor mij. Heftige verhalen van mensen die nog een kans kregen. Verhalen van mensen die zoveel hebben meegemaakt, voordat ze naar Nederland kwamen. Zoals Asitocollega Cafer, die door een ongeluk blijvend hersenletsel opliep en dertien jaar werkloos was. Ik heb een traantje gelaten hoor bij het horen van zijn verhaal. Het zal je maar gebeuren! Gelukkig woonde collega Maya bij hem in de straat en heeft zij er alles voor gedaan hem een plekje te bieden op de arbeidsmarkt. Maya, die zelf ook een behoorlijk verhaal heeft.

Ook schoonmaakspecifieke verhalen laten me soms in stilte achter. Omdat ik alle informatie een plekje moet geven. Enig idee hoeveel specifieke kennis je als schoonmaakkracht nodig hebt? Hoeveel je moet schakelen tussen verschillende soorten schoonmaak? Ik kan nauwelijks mijn eigen huis schoonhouden. Laat staan een operatiekamer reinigen. Vorige maand was ik bij de dierenkliniek op de Universiteit Utrecht. Asjemenou, wat een diverse locatie! Van stal tot kantoor, van praktijk tot snijkamer, van operatiekamer tot manege.

Ik zeg dit allemaal niet, omdat ik voor een schoonmaakbedrijf werk. Ik zeg dit omdat ik van mening ben dat schoonmaakkrachten ontzettend worden onderschat. Dat schoonmaakwerk ontzettend wordt onderschat. We kijken als Nederland zijnde best neer op ‘dit soort mensen’. Maar dit soort mensen zijn de pilaren van onze maatschappij. Weet je nog hoe de treinen eruit zagen tijdens die staking? Wil jij geopereerd worden in een ongereinigde operatiekamer? Hoe zou jouw kantoor eruit zien zonder de dagelijkse schoonmaakbeurt? Of de toiletten? Net zo als de standaardstudentenwoning? Ik moet er niet aan denken! Want niemand op kantoor gaat dat oppakken hoor! “Ooh, ik heb nog wel een half uurtje om dat toilet schoon te maken”; zie je het gebeuren?

Als ieder van ons nou eens een aantal mensen, die niet in de schoonmaakbranche werken, attenderen op het vakmanschap van onze schoonmaakkrachten en op de bijzondere verhalen die sommigen van hen met zich meedragen. Een beetje awareness creëren met z’n allen. Dat kunnen we wel! Je moet het zelf weten. Maar zou het niet fijn zijn dat wij kantoormensen, wij pakdragers even met beide benen op onze plek worden gezet? Want hé, als ik vier weken niet naar mijn werk, kom zit niemand daar om te treuren hoor. Als de directeur vier weken niet naar zijn werk komt, kan de boel ook nog wel doordraaien. Maar als de schoonmaakkrachten vier weken niet naar hun werk komen… Dan hebben wij met z’n allen een heel groot probleem. En daar mogen we ons best eens naar gedragen.

Loes Heerink,
medewerker PR & Communicatie
Asito