Zomerblog: Hoe overleef ik (hygiënisch) mijn vakantie?

Dat we in de zuidelijke landen beter geen water uit de kraan kunnen drinken en voorzichtig moeten zijn met het eten van vlees en vis in exotische oorden, weten we wel. Veel tips zijn te vinden op websites over reizen. De zoekterm ‘hygiëne tips vakantie’ levert bijna 700.000 resultaten op.

Maar toch worden elk jaar duizenden vakantiegangers ziek. Meestal blijft het bij een buikgriep, in andere gevallen zijn de gevolgen helaas wat heftiger. Het gevaar zit in kleine en soms toch voor de hand liggende hoekjes. Hierbij een aantal handige tips voor een schone en hygiënische vakantie.

Zorg voor schone handen
Simpel maar toch de basis van alles. Handen wassen met zeep na elk toiletbezoek en voordat je voedsel gaat bereiden of eten. Zorg voor desinfecterende zeep en een schone handdoek. Geen stromend water of handdoek bij de hand? Gebruik dan een desinfecterende handgel.

Boil it, cook it, peel it or forget!
Of te wel kook je eten gaar, bereid het, schil het of laat het staan! Besmet eten, drinkwater en dranken zijn vaak de grootste boosdoeners bij een darminfectie. Eet daarom enkel voedsel dat goed doorgekookt en nog warm is, mijd ongekookt eten. Eet rauwe groente of fruit alleen als je het kunt schillen. Drink alleen water en andere dranken uit gesloten flessen.

Zorg voor een schone waterfles of gebruik een bidon
Hoe snel ben je geneigd om een leeg waterflesje opnieuw te vullen met water? Het is duurzaam en goed voor je portemonnee. Maar wist je dat bij veelvuldig hergebruik het aantal bacteriën kan op lopen tot wel 900.000 per vierkante centimeter. Net zoveel als op een gemiddelde toiletbril! Gebruik daarom een bidon of Dopper die je een paar keer per week in de vaatwasser stopt of met heet water goed uitwast.

Stop hygiënische doekjes in je (hand)bagage
Van een niet zo’n schone afstandsbediening op de hotelkamer, een smoezelige deurklink of een vies uitklaptafeltje in het vliegtuig, met vochtige reinigingsdoekjes kun je van alles in een handomdraai schoonmaken. Ze zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. Alpheios Quick&Clean doekjes, maken snel en veilig schoon, drogen door de hersluitbare verpakking niet uit en ruiken ook nog eens lekker fris.

Geen nood aan de man of vrouw
Een bezoekje aan een openbaar toilet is soms geen pretje. Zorg daarom altijd dat je papier bij hebt. Of het nou een rol toiletpapier is, papieren zakdoekjes of servetjes die je uit een restaurant meeneemt. Vergeet voordat je op reis gaat niet de gratis app Toilet Finder (iOS / Android) te downloaden. In de app vind je de dichtstbijzijnde toiletten, toont de exacte locatie, laat zien hoe anderen het toilet beoordelen en of je moet betalen voor gebruik. Er zijn maar liefst 150.000 openbare wc’s over de hele wereld te vinden. Downloaden maar!

Marketingteam Alpheios