Column: Nieuwjaarswens
Aan het eind van het jaar kijken we altijd ‘massaal’ terug op het afgelopen jaar en vooruit naar het nieuwe jaar. Als ik terugkijk op 2013, zie ik de toegevoegde waarde van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag. In vele aanbestedingen van de schoonmaak wordt naar deze code verwezen. Onderschrijf je de code niet, dan wil de opdrachtgever geen zaken doen met jou als schoonmaakdienstverlener. Ja, er wordt weer gekeken naar de mensen die het werk moeten uitvoeren! De schoonmaker hoeft niet meer als een witte tornado door een pand te vliegen en uitgeput naar huis te gaan. Nee, met de verwijzing naar de code wil men aansturen op een haalbare schoonmaakprestatie.
Toch heb ik voor het nieuwe jaar een wens, namelijk dat het in aanbestedingen weer over schoonmaak gaat. Niet alleen over de kosten. Niet alleen over de code of over medewerkers, milieu of social return. Schoonmaak wordt aanbesteed, dan moet het toch over de schoonmaak gaan? Schoonmaak is geen hogere wiskunde, evenmin is het raketbouw. Nee, schoonmaak is de zorg voor een schone werk- en verblijfsomgeving. Dat wordt, mijn inziens, in de meeste aanbestedingen onderbelicht. Schoonmaak is een praktisch beroep waar vroeger ondernemers in begonnen, omdat ze met hun handen wilden werken of omdat ze (volgens hun omgeving) voor niets anders geschikt waren. Nu zien we dat er in de schoonmaakbedrijven meer mensen werken met een hbo/universitaire opleiding, met als gevolg dat alles geanalyseerd moet worden. Schoonmaak analyseren is toch heel simpel: schoon is schoon!
Dat de schoonmaak zich de laatste decennia heeft ontwikkeld tot een serieuze beroepstak, vind ik positief. Maar laten we niet doorslaan door alles te willen beschrijven en te analyseren. Vaak worden in aanbestedingen kwartaalverslagen gevraagd met analyses over het verloop van de kwaliteit, inzet van de uren, ziekteverzuim, enzovoorts. Wat gebeurt er met deze verslagen? Negen van de tien keer verdwijnen ze onder in een lade. Laten we de tijd die we hier insteken, besteden aan het begeleiden van de schoonmakers, het motiveren van de schoonmakers en het opvoeden van de gebouwgebruikers.
Schoonmaken moet weer over schoonmaken gaan! Dat is mijn wens voor 2014. Geen hogere wiskunde, geen analyses, ‘enkel’ schoon is schoon. Vaklieden die hun schoonmaakvak verstaan en daarvoor ook worden betaald. Toen ik op de basisschool een schoolkeuze moest maken, vertelde men mij dat er altijd behoefte is aan vaklieden. Dus koos ik voor een lts-opleiding. In de schoonmaak is ook behoefte aan vaklieden en laat hen meer invloed krijgen in het schoonmaakwerk in plaats van alle analisten. De theoretici.
Ik wens iedereen een schoon 2014!
Edgar van Engelen, directeur Clear4Clean