12 maart 2013

Column: Een brief aan de Koning

Zijne Majesteit,

Bij de aanvang van de troonswisseling geeft u aan dat uw motto voor uw koningschap Mijn dromen voor ons land is en dat wij, de burgers hieraan invulling mogen geven. Al meer dan twintig jaar werk ik in het land dat Schoonmaak heet. De inwoners van Schoonmaakland werken voor anderen. Ons volk is dienstverlenend ingesteld, niet te beroerd om het vuil van anderen op te ruimen, toiletten met remsporen schoon te maken, opdat iedere Nederlander weer in een schone omgeving kan leven, wonen, werken en recreëren. Ook wij hebben dromen voor ons Schoonmaakland. Een van onze dromen is dat we gerespecteerd en gewaardeerd worden.

Majesteit, als wij van Schoonmaakland niet zorgdragen voor een schoon Nederland, welke dromen kunt u dan hebben die wel waar te maken zijn? De inwoners van Schoonmaakland zijn maar een kleine radar in de motor van Ons Nederland. Maar als we er niet voor zorgen dat de andere radars niet in een schone omgeving kunnen draaien, lopen zij vast. De inwoners van Schoonmaakland hebben de laatste jaren veel van zich laten horen door stakingen, door de gedragscode van de ondernemersvereniging OSB in en verschillende undercoverprogramma’s. Ja, in Schoonmaakland is er steeds meer het besef dat we met respect kijken naar onze schoonmakers en niet (meer) op ze neer kijken.

Als manager, leidinggevende en directeur hebben we een voorbeeldfunctie voor de omgang met en het kijken naar medewerkers in de schoonmaak. Als ik zelf achter een werkwagen loop, in werkkleding (ja, dat doe ik), dan merk ik dat ik met andere ogen bekeken wordt en anders benaderd wordt, dan wanneer ik met mijn colbert en stropdas door hetzelfde gebouw loop. Als je een gewone burger in Schoonmaakland bent, dan lijkt het of het normaal is dat elke andere burger op je neer kijkt. Je mag commanderen, omdat je ‘maar’ schoonmaker ben.

De droom die ik aan u wil geven, is dat iedereen gelijk is. Dat we allemaal gebruikmaken van het toilet om daar te plassen en te poepen (ik benoem het zoals het is). Of je dat nu doet op een gouden toilet of in schuurtje in de tuin. Dat geeft aan dat we hetzelfde zijn. We hebben allemaal een velletje over onze neus. U als aanstaande Koning der Nederlanden heeft ook een voorbeeldfunctie. Ik wil u daarom vragen om de inwoners van Schoonmaakland elke dag te begroeten, een praatje met ze te maken en vooral naar ze te luisteren, want zij zijn de ‘echte’ ruggengraat van Nederland. Zonder hen vervuilt alles en loopt de machine van B.V. Nederland vast. Een simpele droom die eenvoudig is te realiseren.

Inwoners van Schoonmaakland zijn geen paria’s, maar zijn wel degelijk een onderdeel van de Nederlandse samenleving. Zij zijn het die na uw inhuldiging als Koning der Nederlanden alles weer opruimen, zodat u in een Schoon Nederland uw koningschap tot uitvoer kunt brengen. Ga na u inhuldiging als koning bij de inwoners van Schoonmaakland langs. Zij die de straten opruimen. Zij die feestzalen opruimen. Zij die vroeg opstaan of niet feesten, omdat ze gaan werken om de rommel van de inhuldiging op te ruimen. Laat zien dat onze droom ook uw droom is geworden.

Met vriendelijke groet,
Edgar van Engelen, directeur Clear4Clean

Deel dit artikel

Ook interessant: