30 juni 2014

Column: Wat maakt een schoonmaker tot De Beste Schoonmaker?

Met mijn mede-juryleden van De Beste Schoonmaker 2014-verkiezing hebben we ons bij elke inschrijving de vraag gesteld: wat maakt een schoonmaker tot De Beste Schoonmaker? Welke aspecten spelen daarin een rol? Als eerste: de schoonmaker moet plezier hebben in zijn of haar werk. Ten tweede: een schoonmaker moet – uiteraard – kennis van zaken hebben. Ten derde: een schoonmaker heeft een goede leidinggevende, want zonder beste objectleider geen beste schoonmaker. En als laatste maar niet als minste: hij/zij moet zich betrokken en gewaardeerd voelen door zijn/haar opdrachtgever.

De Beste Schoonmaker heeft plezier in het werk
Als een schoonmaker plezier in zijn/haar werk heeft, dan is de betrokkenheid bij het werk om het werk zo goed mogelijk uit te voeren een tweede natuur. Het gaat dan vanzelf. Heeft een schoonmaker geen plezier in zijn/haar werk, dan zal de motivatie om het werk goed uit te voeren ver te zoeken zijn: de schoonmaker voert dan het werk uit zonder te beseffen wat hij/zij doet. Een schoonmaker met plezier in zijn of haar werk, let op details, zoals huidvet op de kopse kant van de deuren en stof in wandcontactdozen.

De Beste Schoonmaker heeft kennis van zaken
Met kennis van zaken weet de schoonmaker hoe hij/zij het werk moet uitvoeren. Met welke materialen en middelen bijvoorbeeld. Zonder deze kennis kan de uitvoering van het werk als niet schoon worden ervaren. Denk aan methodefouten en vuilopbouw. Maar het kan nog erger: een medewerken gaat bijvoorbeeld met een ontkalker een marmeren vloer moppen. Kennis van zaken hebben is essentieel voor een Beste Schoonmaker.

De Beste Schoonmaker heeft een goede leidinggevende
Een goede leidinggevende weet zijn of haar medewerkers te motiveren, te waarderen en steunen. Een schoonmaker die zich niet gesteund voelt door zijn leidinggevende, zal niet gemotiveerd zijn om zijn werk met plezier uit te voeren. Een leidinggevende zorgt er, naast motivatie, voor, dat de medewerker met goede materialen kan werken, dat de middelen op tijd worden aangevuld en’ last but not least’, dat de gewerkte uren goed worden verwerkt en correct worden uitbetaald. Een goede leidinggevende luistert naar zijn medewerker en gaat met de informatie van de medewerker aan de slag. Daarnaast maakt een goede leidinggevende een opleidingsplan, die is afgestemd op zijn/haar medewerker.

De Beste schoonmaker voelt zich betrokken en gewaardeerd
Als een opdrachtgever laat blijken dat de schoonmaker gewaardeerd wordt en deel uitmaakt van het bedrijfsproces, voelt de schoonmaker zich betrokken en gewaardeerd. Hij/zij zal zeker het werk optimaal uitvoeren. Een extra stapje zetten alsof het zijn/haar eigen zaak betreft. Je ziet dat de schoonmaker wordt uitgenodigd voor bedrijfsfeestjes, betrokken wordt bij activiteiten van de opdrachtgever. Dit is essentieel om een schoonmaker te motiveren om De Beste Schoonmaker te zijn.

Natuurlijk zijn er nog meer omstandigheden die bepalen of een schoonmaker De Beste Schoonmaker is. Neem werkdruk, dus voldoende tijd om het werk uit te voeren, maar ook goede conditie van het materiaal, de veiligheid rond het werk en een goede cao. Wanneer ik met een potentiële klant over de aanbesteding van de schoonmaak praat, is een van de eerste punten dat de schoonmaker de kwaliteit van de schoonmaak bepaalt. “Ja, maar de huidige schoonmaker is niet goed en die moet worden overgenomen. Dan voer ik aan dat verandering van bedrijf juist een positieve uitwerking kan hebben op een schoonmaker, zoals een betere aansturing, begeleiding en motivatie. Kan die schoonmaker misschien De Beste Schoonmaker van 2015 worden?

Conclusie
Deze omschrijvingen maken meer dan duidelijk dat schoonmaken een professioneel vak is. Met voldoende aandacht voor alle aspecten. Een must.

Edgar van Engelen,
directeur Clear4Clean
jurylid De Beste Schoonmaker 2014-verkiezing

 

Deel dit artikel

Ook interessant: