27 januari 2016

Column: Varkenskoppen versus awardwinnaars

Hard gejuich en veel zichtbare blijdschap was er onder en voor de winnaars van de Best Practice Award 2015: Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en Hectas Facility Services. “De Best Practice Award is een goed voorbeeld voor anderen”, onderbouwt de commissie Code Verantwoordelijk Marktgedrag deze prijs, die op 14 januari voor de vierde keer werd uitgereikt en waarvan 160 mensen getuige waren. Maar nog nooit was de winnaar van de verkiezing zo actueel.

Zie hier het begin van ons verslag over de Best Practice Award-verkiezing, twee weken geleden. Inmiddels wordt – of beter gezegd, blijft – het Nederlandse asielzoekersnieuws opgetekend door varkenskoppen en uit de hand lopende protesten. Angst voor het onbekende voert de boventoon? Hoe het ook zij, de schoonmaakbranche geeft hét positieve voorbeeld hoe het ook kan.

Voor de verkiezing van de Best Practice Award werden schoonmaakbedrijven uitgedaagd hun beste case in te dienen. Een case die dient als goed voorbeeld voor anderen, als goed voorbeeld voor samenwerking en als goed voorbeeld voor de naleving van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag, waarvoor respect hét sleutelwoord is.

Hectas diende de best practice COA in. Samen kansen creëren voor de toekomst luidde de titel. De COA-case in het kort: om de bewoners van het AZC een betere kans te geven op de arbeidsmarkt, krijgen zij de mogelijkheid tot het volgen van de basisvakopleiding algemeen schoonmaakonderhoud. Het COA financiert de opleiding en stelt ook trainingsruimte beschikbaar voor het geven van de opleiding. Hectas biedt bewoners, die een woning in de buurt van het AZC toegewezen krijgen, een baan aan. Het ultieme bewijs van dit perspectief was er tijdens de verkiezing van de Best Practice Award 2015, want vijf vluchtelingen betraden het podium, gehuld in Hectas-kleding, trots op hun behaalde diploma en blij met de kans die ze in Nederland krijgen.

And the winner is… Op 14 januari om 12.15 uur volgt een enorm gejuich. Mensen springen uit hun stoelen op als ze horen dat de groep asielzoekers heeft gewonnen. De eer van de Best Practice Award 2015 is voor hen. Wat een trotsheid, wat een dankbaarheid, wat een mooi moment, wat een mooie branche! Dat besef je eens te meer als iemand na afloop van de verkiezing zegt: “En dan te bedenken dat ze misschien op een bootje hebben gedobberd om Europa te kunnen bereiken.”

Petra de Bruin,
hoofdredacteur Schoonmaakjournaal

Deel dit artikel

Ook interessant: