24 november 2014

Column: Uitvinders

Jarenlang heb ik rondgezworven op de werkvloer. Problemen oplossen, trainingen geven en ‘bijstand verlenen’. Soms om vier uur s´morgens een tikkeltje chagrijnig je bed uit voor een, op dat tijdstip gelukkig, rustige rit naar het westen. Maar eenmaal op de werkvloer tussen de dames en heren van de schoonmaakploeg leefde ik volledig op. Want eerlijk is eerlijk, daar gebeurt het. Daar kunnen ze het resultaat maken of breken. En daar zie je wat nodig is om het schoonmaak proces te verbeteren.

Een tijdje geleden bezocht ik de operatie afdeling van een regionaal ziekenhuis. Ik was geïnteresseerd in het schoonmaak- en desinfectie proces op de OK en wilde weten hoe er op een dergelijke afdeling gewerkt word. Spannend en interessant. Hoe maken ze daar schoon? Waarmee? En wanneer? Wie maakt er schoon en gaat dat goed? Wat zijn de problemen waar men tegenaan loopt? Allemaal vragen die ik met me mee nam de OK in. En dan maar gewoon een ochtend ‘mee-poetsen’, praten met medewerkers en observeren. Dat bleek niet alleen zeer leerzaam te zijn, maar ook werd het idee voor een nieuw product mij als het ware in de schoot geworpen. Bloed en lichaamsvloeistoffen op de vloer, niet vreemd op een OK. Maar hoe ruim je dat op? Lastig. Met stukken papier, een strengen mop, lakens of andere oplossingen verwijderen schoonmakers de ongewenste vloeistoffen. Dat is niet optimaal, wat men zich overigens ook wel realiseerde. Maar iets anders was er gewoonweg niet. Voor mij ‘food for thought’ dat ik meenam naar andere OK´s in andere ziekenhuizen. Overal hetzelfde probleem. “food for thought” werd uiteindelijk door een producent van schoonmaakoplossingen omgezet in een oplossing. Een super absorberende disposable pad, SpillEx gedoopt.

De werkvloer is een belangrijke bron voor nieuwe ideeën. Zelf de handen uit de mouwen steken om het aan den lijve te ervaren, observeren en vooral veel vragen stellen. Ook door schoonmakers zelf geknutselde hulpmaterialen zijn interessant,  omdat ze laten zien dat er een behoefte is. Collega’s van de werkvloer kunnen je zeggen waar ze niet tevreden over zijn. Natuurlijk is daar ook het klaaggezang, maar dat is geen privilege van de werkvloer. Het gaat erom verbeteringen en behoeftes uit de informatie te destilleren en deze om te zetten in effectieve oplossingen. Producten, procedures, methodes. Dat kan van alles zijn. En dat resulteert soms in mooie oplossingen. Met dank aan de uitvinders op de werkvloer!

Paul Harleman,
customer group director specialty Cleaning van Vileda Professional International
[email protected]

 

Deel dit artikel

Ook interessant: