Column: Beweging

Charles Vinke - AsitoJe krijgt zo vaak de vraag: “Hoe gaat het?” De verleiding is dan groot om iets te vertellen over de resultaten die bereikt zijn. Dat is namelijk de eenvoudig te vertellen uitkomst van wat je gedaan hebt. Als je dan vervolgens met elkaar in gesprek gaat, gaan de vervolgvragen veelal over ‘de reis’ (of de beweging) die je maakt. Dus eigenlijk zou je elkaar de vraag moeten stellen: “Hoe verloopt jullie reis? Wat is jullie uiteindelijke bestemming?” En de laatste vraag zou moeten zijn: “En waar sta je nu? Hoe gaat het?”

Binnen Asito hechten we veel belang aan de reis. Of eigenlijk… aan verschillende reizen. De klant-reis, de medewerker-reis en uiteraard ook de Asito-reis. Wat maken we met elkaar mee? Hoe gaan we met elkaar om? Hoe corrigeren we eventueel fouten? Hoe ontwikkelen we kansen? Allemaal zaken die ons, dagelijks, bezighouden en alles te maken hebben met de reis (de beweging). We meten dit op allerlei manieren en eventuele verbeteringen passen we toe. (Cruijf zou hebben gezegd: “Logisch toch!”)

Maar… zijn we met elkaar wel duidelijk genoeg over de bestemming? Denken we voldoende na over die bestemming? De bestemming die altijd verder ligt dan het ‘nu’. De bestemming bepaalt niet de kwaliteit van de reis, maar wel degelijk, en vooral, de richting. En dus… dromen en praten we voldoende over die bestemming? Immers, als iedereen ‘alleen’ maar aan het reizen is, kom je niet op de plaats van bestemming. Het voordeel is dat je ook niet kunt verdwalen, want een oud Indiaans spreekwoord zegt: “Als je geen bestemming hebt, kun je niet verdwalen!”

Daar is het ons (binnen Asito) niet om begonnen. We dromen van een wereld die, deels voor Asito, maakbaar is en die willen we realiseren. We dromen van een wereld (Nederland), waarin we de verbindende rol spelen tussen onze medewerkers, klanten en de maatschappij, waarin we mogen werken. We dromen van een wereld, waarin iedereen ‘ertoe doet en meedoet’. We dromen van een reis die nog lang mag (en moet) duren en dus continuïteit en groei met zich mee brengt.

Dus de (begin)vraag “Hoe gaat het?” beantwoorden wij met: “We genieten van onze reis (met onze medewerkers en klanten). We leren en we groeien en komen iedere dag dichter bij onze droom.”

Charles Vinke,
algemeen directeur Asito