14 oktober 2013

Column: overeenkomst schoonmaak en deurknop?

“Wat is de overeenkomst tussen schoonmaken een deurknop?” Ik vraag het mezelf weleens af. Waarom maken we schoon als het vervolgens toch weer vuil wordt? Kunnen we dan niet beter vuil laten? Dan hebben we geen schoonmaak nodig. In de schoonmaak weten we dat als het economisch minder gaat de schoonmaak als een van de eerste de klappen krijgt. Alsof de schoonmaak niet nodig is. Dat het efficiënter kan, dat geloof ik zeker, maar die actie mogen de schoonmaakbedrijven voor hun rekening nemen.

Wat heeft dit met een deurknop te maken? Iedere schoonmaker kan u dat vertellen. Op iedere deur zit een deurknop, maar eigenlijk zit de deurknop vaak voor niets op een deur. Een deur kan je namelijk openmaken met de voeten of bij klapdeuren door tegen de deur te duwen. Als je je handen vol hebt, open je de deur met je schouder. Een handige uitvinding een deurknop, maar als hij niet gebruikt wordt, is het een overbodige luxe op een deur. Dus waarom heb je schoonmaak nodig als je het toch niet op de juiste wijze inzet c.q. gebruikt?

Als je op de schoonmaak wilt besparen, is het misschien verstandig om de gebruikers van uw gebouw een training te geven om de deurknop te gebruiken. Als iedereen de deurknop gebruikt, hoeft de schoonmaker alleen de deurknop af te nemen in plaats van de hele deur. Door het niet gebruiken van de deurknop zitten er huidvetten op de kopse kant van de deur, vingertasten midden op de deur en schopstrepen onder aan de deur.

Als je aan een willekeurige gebouwgebruiker vraagt hoe ze een deur moeten openen, weten ze feilloos te vertellen hoe dat moet: met de deurknop. Het klinkt zo kinderlijk eenvoudig. Als je een willekeurige gebouwgebruiker vraagt hoe er schoongemaakt moet worden, weten ze dat ook. Maar in beide gevallen doen ze het niet. Ze openen de deur zonder de deurknop te gebruiken en als ze wat laten vallen of morsen dan is het opruimen of reinigen voor de schoonmaker.

De overeenkomst tussen een deurknop en de schoonmaak is dus dat ze weten wat het is, maar dat ze niet (op de juiste manier) gebruiken c.q. inzetten. Eigenlijk trap ik nu een open deur in, maar hopelijk zet het gebouwgebruikers aan het denken en gebruiken ze vanaf nu vaker de deurknop.

Edgar van Engelen, directeur Clear4Clean

Deel dit artikel

Ook interessant: