15 mei 2018

Column: OK-reiniging, een bloedserieuze zaak

Enige tijd geleden werd ik gevraagd om een presentatie te geven over het reinigen van operatie-afdelingen. Dat kwam goed uit, want ik neus regelmatig rond op OK’s en heb in samenwerking met diverse klanten een Vileda Professional-concept voor OK reiniging ontwikkeld. Dat werd destijds met veel enthousiasme ontvangen, maar toch met een klein ‘maartje’. Want wat te doen met gemorste lichaamsvloeistoffen?

Overtollige lichaamsvloeistoffen
Wie regelmatig op OK’s komt, weet dat bij bepaalde ingrepen veel lichaamsvloeistoffen kunnen vrijkomen, meestal bloed. En niet alleen lichaamsvloeistoffen, maar bijvoorbeeld ook spoelvloeistof. De vrijgekomen vloeistoffen worden zo goed mogelijk opgevangen of opgezogen, maar onvermijdelijk ook wel gemorst. En soms vrij royaal. Denk aan een bevalling of een orthopedische operatie.

Afvoerputje
Stom toevallig vertelde afgelopen week een “oude rot” uit het domein van de OK dat men vroeger aan het einde van de dag met z’n allen de mouwen opstroopte, de vloer sopte en daarna het geheel aan water en lichaamsvloeistoffen in een afvoerputje trok. Maar zo werkt het al lang niet meer. Gelukkig maar, want je kunt je voorstellen dat dit niet de meest hygiënische oplossing is. De afvoerputjes op de  OK verdwenen en dus moest er een andere oplossing komen.

Absorptiematten
Om gemorste lichaamsvloeistoffen op te ruimen, zijn er tegenwoordig hightech disposable absorptiematten. Vanaf een klein, handzaam formaat, zoals de Vileda Professional SpillEx absorptiemat, tot groot formaat matten met of zonder geïntegreerde afzuiging, bijvoorbeeld van Stryker. De keuze wordt dan bepaald door de hoeveelheid vloeistof die geabsorbeerd moet worden én of de mat gebruikt wordt tijdens dan wel na de operatie.

Bloedserieus
Het reinigen van OK’s is gespecialiseerd werk. Niet omdat het heel erg ingewikkeld is, maar vooral omdat het om discipline en zorgvuldigheid vraagt. En daar is nou eenmaal niet iedereen voor in de wieg gelegd. Schoonmaakmedewerkers moeten geschikt zijn voor dit werk en zeker ook goed opgeleid. Een ander punt is dat sommige ziekenhuizen ervoor kiezen om de tussenbeurt door OK-assistentes uit te laten voeren. Ik ben er niet echt een voorstander van. Laat zowel de tussenbeurten als de eindbeurt door geschoolde schoonmaakmedewerkers uitvoeren. Schoenmaker blijf bij je leest, denk ik dan. OK reiniging is tenslotte een bloedserieuze zaak.

Paul Harleman,
applicatie manager bij Vileda Professional Benelux

Reageren mag: [email protected] of ontmoet Paul op de stand van Vileda Professional (05.307) deze week op Interclean Amsterdam.

 

Deel dit artikel

Ook interessant: