26 juni 2015

Column: Lef, drive en ambitie: (jong) ondernemerschap

Steeds meer studenten kiezen voor het echte ondernemerschap. Uit onderzoek bij de Saxion Hogeschool, waaraan ikzelf toevallig ook gestudeerd heb, blijkt dat het aantal ondernemende studenten van 326 in 2009 is gegroeid naar 814 in 2015. Het is inspirerend om te zien dat er zoveel jonge mensen met lef, drive en ambitie ook daadwerkelijk betrokken zijn bij een startup!

Vanuit deze nieuwe generatie ontstaan allerlei nieuwe ideeën, die soms hele markten kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan Zalando en Über. Wie had ooit gedacht dat schoenen en kleding niet meer in de winkelstraat zouden worden gekocht, maar via het internet met een retourmogelijkheid. Ik had het niet kunnen voorspellen, maar Zalando deed het. Niet alleen wordt bespaard op kosten van medewerkers, huur enzovoorts, maar ook de supply chain wordt veel korter. En vanwege automatisering is het aanbod veel beter op de vraag afgestemd. Ook voorraden zijn beperkt. Een ander mooi voorbeeld vind ik Airbnb. Dit bedrijf werd in 2008 opgericht door drie jonge kerels met een vernieuwend idee om je eigen appartement te verhuren aan derden. Inmiddels opereert Airbnb in 192 landen en in 33.000 steden.

Voor ons en onze opdrachtgevers is het een belangrijke vraag welke impact deze startup op de lange termijn heeft op de hotelmarkt. Mijn verwachting is dat het grootste deel van de hotelmarkt niet veel last zal hebben van deze ontwikkeling, maar dat het vooral voor meer mensen makkelijker wordt om in steden te overnachten. Toch zal de onderkant van de markt het wellicht wel merken.

Bij EW Facility Services geloven wij sterk in ondernemerschap. Zowel binnen een aantal functies in ons bedrijf als in breder perspectief ‘het denken buiten bestaande paden’. Veel nieuwe initiatieven worden in de beginfase getoetst met onze management trainees en andere collega’s. Een goed voorbeeld zijn de nieuwe initiatieven in relatie tot het automatiseren van ons operationele proces. Automatisch roosteren, real time aansturen van de kamermeisjes vanuit de receptie van het hotel, kwaliteit meten via smartphones etc. Bij al deze projecten zijn zeer jonge collega’s betrokken die veel waarde toevoegen aan de oplossing.

Naast onze eigen medewerkers stimuleren wij als hoofdsponsor van de EW Saxion Ondernemers Award studenten, die de ambitie hebben om te gaan ondernemen. Een wedstrijd waarin een flink aantal studenten hun bedrijfsplan presenteren aan een deskundige jury. De winnaar van deze wedstrijd strijkt een prijs op van € 5.000,- en wint een jaar lang begeleiding van diverse specialisten uit onze organisatie bij het opzetten van hun eigen onderneming. De afgelopen zes jaar heb ik al verschillende ondernemende studenten begeleid. De een was succesvoller dan de ander, maar hun passie en enthousiasme levert mij altijd weer veel plezier en energie op. Een frisse wind, die mij ook nieuwe inzichten geeft die ik soms zelf door vertaal naar EW Facility Services.

Wat mij in de afgelopen jaren steeds duidelijker is geworden, is dat het ondernemerschap iets is wat EW Facility Services echt onderscheidt van de andere facilitaire bedrijven in de markt. Wij geloven in sterke doorgroei van mensen en het nemen van verantwoordelijkheid op ieder niveau. Ik ben er trots op dat ik hier iedere dag aan bij mag en kan dragen!

Bas Cornelissen, algemeen directeur EW Facility Services

Deze column verscheen eerder op For Your Hospitality de inspirerende jubileumsite van EW Facility Services over ontwikkelingen en trends in hospitality en beleving.

Op 4 juni vond de finale van de EW|Saxion Ondernemers Award plaatsg, op http://www.ew.nl/ondernemerschap-onderscheidt vindt u het verslag.

Deel dit artikel

Ook interessant: