15 januari 2015

Column: We kunnen de pot op!

Hoeveel handen worden er deze dagen geschud op de vakbeurs Facilitair? Stel: er komen 10.000 bezoekers en uitgaande van twee handen per persoon, ‘lopen’ er zo’n 20.000 handen op de beurs rond. Toegegeven, lang niet iedereen schudt elkaar de hand (wat een bende zou dat worden). Maar velen wel. En die handen raken tal van elementen als deurkrukken, deuren en betaalautomaten aan. De hand blijft de meest kwetsbare plek voor virusoverdracht, want met warmte en comfort gedijt de gemiddelde bacterie er zeer goed. Wat de bacterie betreft, lijkt de vakbeurs Facilitair meer op de Vakantiebeurs!

Tijdens de 2015-editie van vakbeurs Facilitair is opvallend veel aandacht voor handhygiëne. Zo annonceert Burgman Supply haar nieuwe, gepatenteerde handdoekautomaat met papier: Alliance. CWS daagt bezoekers uit Let’s shake clean hands en presenteert onder dat thema noviteiten op het gebied van hand- en toilethygiëne. Veel kennis over en producten voor handhygiëne ook bij Uniqcare. En bij Berendsen op de stand: big brother is watching you.

Pardon? Ja, als toiletbezoeker in deze eigentijdse, sensationele toiletinnovatie, de Berendsen Intelligence Washroom, wordt u op uw vingers gekeken. Wast u uw handen? Gebruikt u zeep? Droogt u uw handen? Als in een discotheek waar (heel veel) lampen op de maat van de muziek mee deinzen, zo gaan de lampjes in de slimme toiletgroep van Berendsen aan en uit. U wordt dus als het ware aan de (schone) hand meegenomen en begeleid in uw toiletgang.

Dat dat nodig is, wijzen onderzoeken keer op keer uit. Vorig jaar legde Initial met haar Hygiene Tour door de Benelux het verband tussen het aantal griepgevallen in de winterperiode en het effect van hygiënische omstandigheden. “Want 30 tot 50% van de griepgevallen kan worden voorkomen met goede handhygiëne”, zo deelde Initial met ons. En ook dat maar liefst 38% van de 500 ondervraagde werknemers verklaarde niet altijd de handen te wassen na een toiletbezoek.

Cijfers en onderzoeken te over. Zo ook zette Berendsen een onderzoek in om te komen tot haar Inteligent Washroom. En vooral naar de noodzaak van het big brother is watching you-effect. De resultaten van haar onderzoek in Randers Hospital in Denemarken zijn op z’n minst opvallend te noemen. Door de Intelligent Washroom steeg het gebruik van handdesinfectie van 10% naar 95%, het gebruik van zeep van 12% naar 65% en de algemene handhygiëne van 3% naar 60%!

Mooie cijfers. Maar nóg mooier is het effect van een toename van handhygiëne. Denk maar eens aan de kosten en problemen door ziekteverzuim tijdens een griepepidemie. Door het doorlopen van de Intelligent Washroom verschijnen medewerkers schoner op hun werkplek. De Berendsen hand sanitizer verwijdert bijvoorbeeld 99,9% van alle micro-organismen, waardoor verspreiding van ziektekiemen wordt geminimaliseerd. Zo ook op de vakbeurs, waar u bij de ingang de handdesinfectie-apparaten uitnodigen voor schone handen.

Betekent deze innovatie een einde aan griepperiode deze winter? Ik weet uit nabije ervaring dat de griep ditmaal hardnekkig en langdurig is. Dus laten we in ieder geval een poging doen om onze handen vaker – nee, altijd – na een toiletbezoek te wassen. Wat Berendsen betreft: we kunnen de pot op!

Petra de Bruin,
hoofdredacteur Schoonmaakjournaal

Deel dit artikel

Ook interessant: