16 juni 2015

Column: Flexibel maar niet fris

Het nieuwe werken stelt medewerkers in staat om flexibel aan de slag te gaan. Dat maakt arbeid effectiever, efficiënter en plezieriger, is het idee. Maar het betekent ook dat medewerkers hun werkplek op kantoor delen. De ene dag werk je thuis, de andere dag zit je bij een klant en de derde dag werk je op kantoor. Aan een bureau dat niet meer alleen van jou is. Logisch, want jij bent toch maar één dag per week aanwezig. Hartstikke fijn dat jouw werkgever jou en je collega’s in staat stelt om zo te kunnen werken! Maar er is ook een keerzijde: een uitdaging op hygiënisch vlak…

33.000 bacteriën… Deel je een werkplek met collega’s, dan gebruiken jullie dus allemaal hetzelfde toetsenbord. Uit divers onderzoek blijkt dat er op een toetsenbord zo’n 33.000 bacteriën leven. Ter vergelijking: dat zijn er 400 keer meer dan op een gemiddelde toiletbril! De verklaringen voor deze schokkende cijfers zijn simpel. 1) Mensen eten achter de computer. 2) Slechts 30 procent van de mensen wast hun handen na een toiletbezoek. Om daarna weer vlijtig verder te tikken op het toetsenbord waar jij de dag erna weer mee aan het werk gaat. Inderdaad een tamelijk onsmakelijk idee. Op deze manier is een toetsenbord de perfecte bron voor het verspreiden van bacteriën en ziektekiemen.

Belangrijk is dus om het aantal bacteriën in te perken. Het toetsenbord aan een schoonmaakbeurt onderwerpen is hiervoor niet genoeg. Om op de lange termijn schonere werkplekken te kunnen garanderen, bacteriespreiding tegen te gaan en ziekteverzuim terug te dringen is er één factor van groot belang: een goede handhygiëne.

Hoe pak je dat aan? Een goede handhygiëne betekent na ieder toiletbezoek 1) handen wassen, 2) handen drogen en 3) de handen ontsmetten met desinfecterende lotion. Onderzoek wijst uit dat het gebruik van Berendsen-dispensers de handhygiëne een forse impuls geeft. Het aantrekkelijke uiterlijk van de dispensers in combinatie met milde foamzeep, goed absorberend, zacht papier en verzorgende lotion dragen hier aan bij. Tot slot zorgen we er uiteraard voor dat de dispensers altijd gevuld en gebruiksklaar zijn. Alles voor schone handen en dus een frisse flexplek.

Xander de Rond,
productmanager bij Berendsen

Laat u inspireren door onze handen-wassenpagina

Deel dit artikel

Ook interessant: