6 oktober 2014

Column: Diversiteit, sleutel tot succes

Rapport na rapport zegt hetzelfde: diversiteit in een organisatie is de sleutel tot succes. Verschillende overtuigingen, zienswijzen en achtergronden zorgen voor verschillende ideeën. Zo worden innovaties geboren. En laat de schoonmaakbranche nu net een van de meest diverse beroepsgroepen zijn. De verschillen zijn enorm. Natuurlijk in nationaliteit. In de schoonmaak zijn vrijwel alle nationaliteiten vertegenwoordigd. Bij Asito alleen al hebben we er meer dan honderd. Maar diversiteit moet je niet alleen in nationaliteit zoeken. Leeftijd, ervaring, opleiding, voorkeur, achtergrond, gezondheid, afstand tot de arbeidsmarkt. Het zijn allemaal aspecten die ons maken tot wie we zijn. Allemaal verschillend.

In 2011 heeft Asito voor het eerst het Nationaal Integratiediner georganiseerd. Op 85 plaatsen door heel Nederland zaten meer dan 500 mensen in kleine groepjes met elkaar aan tafel. Mensen die elkaar wel kenden, maar niet echt. Even snel een groet en misschien een kop koffie voor het werk, maar vaak niet meer. Tijdens het diner kookten de deelnemers zelf. Ze leerden elkaar kennen op een totaal andere manier dan voorheen. Het was een daverend succes. Iedereen vond het een topavond. Ook de klanten, waarvan sommigen hun panden beschikbaar stelden om het diner te organiseren.

Dat was de reden om het evenement jaarlijks ter herhalen. En ieder jaar groeide het Nationaal Integratiediner verder. Van 650 in 2011 naar 7500 in 2012 en 10.000 in 2013. Op donderdag 9 oktober van dit jaar volgt de vierde editie van het Nationaal Integratiediner. Dit jaar doen 15.000 mensen van honderden organisaties mee. Want diversiteit gaat ook Nederland als geheel verder helpen als we samen de schouders eronder zetten. Maar dan moeten we elkaar wel eerst kennen. Dus directeuren en schoonmakers, collega’s uit verschillende werelddelen (of uit Friesland en Groningen), starters en bijna-pensionado’s: ga met elkaar aan tafel en leer elkaar kennen. Verbind mensen, schep nieuwe kansen en vier de verschillen!

Sander Haas,
manager PR & Communicatie Asito

Volg het Nationaal Integratiediner via de website, Facebook en/of Twitter

Deel dit artikel

Ook interessant: