6 maart 2017

Column: De Partij van de Schoonmaak

Ik werd vanmorgen wakker en moest denken aan de komende verkiezingen. Een belangrijke verkiezing met deze keer relatief veel nieuwe partijen. Ooit heeft ook de Partij van de Dieren het licht gezien. Ik weet nog dat ik toen dacht: “Mmm… merkwaardige naam”. En wie of wat vertegenwoordigen ze dan? Alleen dieren? Zal wel geen lang leven beschoren zijn. Maar dat viel uiteindelijk mee. Al mijmerend over ‘merkwaardige partijen’ schoot mij de gedachte binnen, wat als er een Partij van de Schoonmaak zou zijn?

Het partijprogramma
Wat zou het programma van de partij van de schoonmaak zijn? Je kunt ervan alles bij bedenken. Verbeterde beloningen voor schoonmaakmedewerkers, minimale schoonmaakeisen waaraan een gezondheidsinstelling moet voldoen, speciale instromingsregelingen om legale nieuwkomers te helpen aan werk?  Pensioenregelingen afgestemd op de zwaarte van het werk. Ik zal u het hele scala van politieke onderwerpen besparen, maar het is leuk om ze eens in het licht van de schoonmaakbelangen te doorlopen.

Rechts of links?
Is de Partij van de Schoonmaak rechts, links of in het midden. Misschien moet het wel een sociale partij worden. Een partij die bepleit dat er een soort van nationale schoonmaakverzekering gaat komen. Een voorziening die ervoor zorgt dat wij ons bedrijf, ons huis en onze aarde schoon kunnen en moeten houden. Een schone leefomgeving als een gegarandeerd basisrecht voor iedereen.

Fantasie
Natuurlijk fantaseer ik maar wat. En toch is het wel interessant om na te denken over de waarde van een schone leefomgeving. Op micro- en macroniveau. Want ook u zult meegekregen hebben, dat de politieke leiders van de wereld al weer zitten te morrelen aan de afspraken die gemaakt zijn om onze wereld schoon te maken en te houden. En niet alleen op wereldschaal wordt er gemarchandeerd, maar bijvoorbeeld ook ziekenhuizen knabbelen weer aan het niveau van de schoonmaak. “Er moet bezuinigd worden en dus moet ook de schoonmaak dit jaar opnieuw inleveren”,  vertelde een schoonmaakverantwoordelijke van een groot ziekenhuis mij afgelopen week. Tegelijkertijd meldt de overheid deze week dat ze de ontwikkeling van nieuwe antibiotica sterk gaat stimuleren, omdat het gevaar veroorzaakt door resistente bacteriën onacceptabel hoog is. En dan denk ik, als dat gevaar werkelijk zo groot is dat je niet zou moeten bezuinigen op de schoonmaak in ziekenhuizen. Want goed en verantwoord schoonmaken helpt mee om infecties te voorkomen.

Ik ben voor de Partij van de Schoonmaak. U ook?

Paul Harleman,
business development manager van Vileda Professional Benefrance

Reageren kan en mag: [email protected]

 

Deel dit artikel

Ook interessant: