Column: Dag van de Schoonmaker

Edgar van Engelen - Clear4Clean2Secretaressedag, Dag van de Verpleging, Dag van de Bouw, Dag van de Coach; speciale dagen zijn er veel. Ze zijn bekend bij het grote publiek. Medewerkers verdienen toch het bloemetje, radiostations en tv-stations besteden hier vaak aandacht aan, want zonder secretaresse is de directeur toch nergens? De Dag van de Verpleging is ook bekend; omdat we zonder de zorg nergens zijn. En dus ook daar media-aandacht.

De Dag van de Schoonmaker is nog relatief onbekend. Op het moment dat ik hierover op een verjaardag begin wordt er lacherig gereageerd. “Nu willen de schoonmakers ook een eigen dag” en “het moet toch niet gekker worden!”, reageert men. Mis!

Laten we deze dag vieren Laten we de dag meer onder de aandacht brengen, want waar zouden we zijn zonder de schoonmakers van Nederland? Wie zorgt voor een schone werkplek als het kantoorpersoneel om vijf uur ’s middag naar huis gaat? De  kaboutertjes? Wie zorgt een schoon toilet op het station? De toverfee? Wie zorgt voor een schone tafel om aan te eten in het bedrijfsrestaurant? De witte tornado? Wie zorgt voor een schone en stofvrije leslokaal? De smurfen?

Als je in sprookjes geloof, dan moet ik je teleurstellen. Nee, de schoonmaak wordt uitgevoerd door beroepsschoonmakers. Echte vakkanjers! Zij zijn het die zorgen dat je in een schone omgeving les krijgt/geeft. Zij zorgen voor een schoon toilet waar je dagelijks gebruik van maakt. Zij zorgen voor een schoon bureau en telefoon, zodat je prettig kunt werken en ongehinderd door vuil je werk kunt doen.

De schoonmakers zijn de Assepoesters van de werkelijkheid. Zij verdienen om een in het centrum van de aandacht te staan door heel het land. Zij mogen wel eens op het midden van de dansvloer staan waar iedereen met verbazing en bewondering naar hun kijkt en voor ze applaudisseert.

15 juni 2016 is de eerste landelijke Dag van de Schoonmaker. Zet uw schoonmaker(s) in het zonnetje of u nu de werkgever, opdrachtgever of gebouwgebruiker bent. Laat uw schoonmakers merken dat u hun werk zeer waardeer. U kunt zich nog aanmelden op www.dedagvandeschoonmaker.nl en bedenk iets origineels om uw schoonmakers in de spotlights te zetten.

Komt u morgen een schoonmaker tegen? Begroet hem of haar; dat mag natuurlijk elke dag). Een vriendelijk woord, een glimlach of een kleine knik met het hoofd geeft de schoonmakers het gevoel dat zij er echt toedoen. Dat zij gewaardeerd worden en dat u zich realiseert dat zij voor uw schone omgeving zorgen.

Edgar van Engelen,
directeur van Clear4Clean