30 januari 2014

Column: 2 jaar SieV!, de spreekwoordelijke diesel is op gang

Het is het jaar 2012. Geruchten zoemen door de ether. Er staat iets te gebeuren. Niemand weet wat, maar het gerucht is dat een nieuwe vereniging in de maak is! Maar voordat het zover was zijn er maanden van brainstormen in een soort van Bilderberg conferentie achtige zetting voorbij gegaan, die met argusogen vanuit de schoonmaakbranche werd gevolgd. Wat werd er vooraf aan informatie vrij gegeven? En wat werd er als een niets zeggend proefballonnetje gelanceerd? Of wat staat er in de berichten die cryptisch werden weer gegeven? Er werd zelfs te vergeefs gezocht naar hetgeen er tussen de zinnen geschreven stond. Iedereen was nieuwsgierig naar waar wij mee bezig waren en of dat dit wel levensvatbaar was in een branche die gedomineerd werd door de gevestigde orde.

Maar vandaag, 30 januari, is het twee jaar geleden dat drie ondernemers uit de schoonmaakbranche die ene belangrijke stap zetten: de oprichting van Schoonmaken is een Vak! (SieV!). We vormden een bestuur, bestaande uit een voorzitter, secretaris en penningmeester, en we gingen de puntjes op de i zetten. Eén promotionele actie stond vast: we wilden SieV! presenteren op de ISSA/Interclean 2012 door te flyeren. Maar hoe doe je dat? Daarvoor heb je formeel toestemming nodig van de beursmanager. Toevallig hadden we op die 30e januari een afspraak in de RAI Amsterdam. We kregen geen toestemming tot flyeren, maar kregen wel een stand op de Schoonmaakmarkt 2012.

We werden een vereniging voor alle schoonmaakbedrijven: van ZZP’er  tot mkb’ers met een jaaromzet tot € 1 miljoen. We gingen naar de notaris, de Kamer van Koophandel en openden een bankrekening. We formuleerden doelen om aantrekkelijk te worden voor onze toekomstige leden. Er zijn in die eerste maanden van 2012 heel wat e-mails verzonden en telefoontjes gepleegd om ons zelf niet te laten overrompelen door onze eigen ambities.

Ondanks dat de doelgroep uit duizenden potentiële leden bestond, werd de omzetnorm al snel los gelaten. We werden een branchevereniging voor alle schoonmaak- en glazenwassersbedrijven, mits juist gemotiveerd. En ook die laatste drie woorden hebben we inmiddels losgelaten. We hebben leden gehad die na een tijdje iets anders belangrijker vonden, of zich niet meer konden verenigen met onze doelstellingen. En wij dragen een bepaalde visie uit met een eigen missie.

Maar zie ons nu: met 80 leden staan we op de kaart. Ook de grotere schoonmaakbedrijven weten ons te vinden en sluiten zich bij ons aan, omdat het georganiseerd optreden als groep toch van essentieel belang is. Komende maand gaan we terug naar de notaris om de statuten aan te laten vullen en gaan we naar de minister van SZW om sociaal partner te worden. Immers, een diesel die op gang is, dendert door.

namens bestuur SieV!
Sabine Aalbers

Deel dit artikel

Ook interessant: